Noman Mubashir

Faktaboks

Noman Mubashir
Født
13. juni 1974, Lørenskog

Artikkelstart

Noman Mubashir er en norsk journalist, programleder, samfunnsdebattant og forfatter fra Lørenskog. Han har vært en norsk-pakistansk pionér på flere områder, både innen journalistikk, kultur, religion og seksualitet.

NRK-karriere

Mubashir startet sin journalistiske karriere som reporter i NRKs flerkulturelle magasin Migrapolis i 1997, og gikk videre til flere ulike oppdrag. Han ble først Norges første nyhetsanker med utenlandsk bakgrunn, i Østlandssendingen.

Deretter ble han også den første muslimen som ledet lørdagsunderholdningen i NRK, som programleder for Sommeråpent 30. juli 2005. Han har i tillegg laget matprogrammet Yum Yum med Noman, reiseprogrammet En Noman i Pakistan, livssynsserien Oh My God, talentkonkurransen Drømmerollen og reiseserien Hva har du i bagasjen?.

Han har også vært reporter i Frokost-TV og Reiseradioen, samt programleder i Kulturnytt og ledet NRKs 17. mai-sending.

De siste årene har Mubashir jobbet mer bak kamera enn foran, med utvikling av programmer som Vita og Wanda og Rawdah, men han har også ledet det årlige Ramadan med Noman siden 2019.

Forfatterskap og annet

Mubashir har gitt ut fire bøker: Mitt liv som Ola Noman (2004) handler om oppvekst som norskpakistaner på Lørenskog, reiseskildringen En Noman i Pakistan (2006), kokeboken Yum Yum med Noman (2007) og romanen Oslostaner: En Bollywood-roman (2010).

Han spilte en av hovedrollene i Kvinnen fra det indiske hav på Nationaltheatret i 2006, og i 2011 deltok han i TV 2s Skal vi danse.

Han mottok Seerprisen fra Riksmålsforbundet i 2008.

I 2016 sto han frem som homofil, etter å ha holdt det skjult i over 20 år. «Jeg får hjerteskjærende meldinger fra unge, homofile muslimer etter at jeg valgte å stå frem offentlig», skrev han i en NRK-kronikk fire år etter.

Han er samboer med Frode Strømø, og bonuspappa til tvillingjenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg