Noma

Artikkelstart

Noma er en nordisk gourmetrestaurant i København som har vært sentral i etableringen av tradisjonen Ny nordisk mat. Restauranten har fire ganger blitt kåret til verdens beste av Restaurant Magazine og ble i 2008 den første restauranten i Danmark med to stjerner i Guide Michelin.

«Verdens beste restaurant»

Noma ble startet av Renè Redzepi og Claus Mayer i 2003 og ligger i industribygget Nord-Atlanterens Brygge i sentrum av København. Restauranten har 11 bord og tilbyr en avsmakningsmeny bestående av 20 retter. Sjefskokk og medeier Renè Redzepi har tidligere erfaring fra gourmetrestaurantene French Laundry i California og El Bulli i Catalonia.

I 2005 fikk Noma sin første stjerne i restaurantguiden Guide Michelin, og var i 2008 den første restauranten i Danmark til å bli tildelt stjerne nummer to. Restauranten ble listet som nummer én i Restaurant Magazines Worlds 50 best restaurants i 2010, 2011, 2012 og 2014.

Ordet noma er en sammensetning av ordene nordisk og mad. Restauranten har vært ledende i å etablere begrepet Ny nordisk mat, en gastronomisk tradisjon som fokuserer på bærekraftige råvarer som gjenspeiler årstid og geografi.Noma er kjent for bruk av utradisjonelle råvarer i kombinasjon med avanserte gastronomiske teknikker, og har servert retter som inneholder ingredienser som spisbar jord, levende maur og tang.En stor andel av råvarene som benyttes er økologiske, høstet vilt eller produsert i samarbeid med lokale bønder, mens vinen kommer fra småskala vinprodusenter som ikke benytter seg av kjemiske tilsetningstoffer.

MAD Symposium

René Redzepi er også grunnleggeren av Nordic Food Lab, en uavhengig organisasjon som forsker på mat og matproduksjon, og MAD Symposium, en festival med mål om kunnskapsutveksling mellom kokker, bønder og mat-interesserte. På forlaget Phaidon har Renè Redzepi utgitt kokebøkene Noma: Time and Place in Nordic Cuisine (2010) og A Work in Progress (2013). Noma har hatt en rekke arrangementer utenfor sine ordinære lokaler i København og har åpnet midletidig "pop-up"-restaurant i London, Tokyo, og Sydney.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg