Nomas sjefskokk René Redzepi

Noma er en nordisk gourmetrestaurant i København som har vært sentral i etableringen av tradisjonen Ny nordisk mat. Restauranten har fem ganger blitt kåret til verdens beste av Restaurant Magazine og ble i 2008 den første restauranten i Danmark med to stjerner i Guide Michelin. I 2021 oppnådde Noma sin tredje Michelin-stjerne.

«Verdens beste restaurant»

Noma ble startet av Renè Redzepi og Claus Mayer i 2003 og lå opprinnelig i industribygget Nord-Atlanterens Brygge i sentrum av København. I februar 2018 gjenåpnet Noma i nye lokaler etter å ha vært stengt i omtrent ett år. Sjefskokk og medeier Renè Redzepi har tidligere erfaring fra gourmetrestaurantene French Laundry i California og El Bulli i Catalonia.

I 2005 fikk Noma sin første stjerne i restaurantguiden Guide Michelin, og var i 2008 den første restauranten i Danmark til å bli tildelt stjerne nummer to. Restauranten ble listet som nummer én i Restaurant Magazines Worlds 50 best restaurants i 2010, 2011, 2012, 2014 og 2021.

Ordet noma er en sammensetning av ordene nordisk og mad. Restauranten har vært ledende i å etablere begrepet Ny nordisk mat, en gastronomisk tradisjon som fokuserer på bærekraftige råvarer som gjenspeiler årstid og geografi.Noma er kjent for bruk av utradisjonelle råvarer i kombinasjon med avanserte gastronomiske teknikker, og har servert retter som inneholder ingredienser som spisbar jord, levende maur og tang.En stor andel av råvarene som benyttes er økologiske, høstet vilt eller produsert i samarbeid med lokale bønder, mens vinen kommer fra småskala vinprodusenter som ikke benytter seg av kjemiske tilsetningstoffer.

MAD Symposium

René Redzepi er også grunnleggeren av Nordic Food Lab, en uavhengig organisasjon som forsker på mat og matproduksjon, og MAD Symposium, en festival med mål om kunnskapsutveksling mellom kokker, bønder og mat-interesserte. På forlaget Phaidon har Renè Redzepi utgitt kokebøkene Noma: Time and Place in Nordic Cuisine (2010) og A Work in Progress (2013). Noma har hatt en rekke arrangementer utenfor sine ordinære lokaler i København og har åpnet midletidig "pop-up"-restaurant i London, Tokyo, og Sydney.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg