Nobels fredspriskonsert

Artikkelstart

Nobels fredspriskonsert er en konsert som arrangeres i sammenheng med utdelingen av Nobels fredspris. Da samles ulike artister og musikere fra verden over for å hedre og anerkjenne vinneren av fredsprisen. Tradisjonen for konserten begynte i 1994 og har siden blitt arrangert hvert år den 11. desember, dagen etter prisutdelingen har funnet sted. Et unntaksår var i 1995, da det ble holdt en klassisk konsert i stedet for den tradisjonelle konserten med flere ulike utøvere.

Fredspriskonserten distribueres og sendes i over 100 land, enten i redigert utgave eller i sin helhet. Fra og med 2015 har konserten også blitt gjort tilgjengelig for direktesendt streaming på YouTube.

Den første verten for fredspriskonserten i 1994 var Erik Bye og fram til 1999 var vertene norske, med unntak av Vigdís Finnbogadóttir fra Island i 1997. Siden år 2000 har vertene vært enten britiske eller amerikanske, da oftest opptrådt i par.

Fredspriskonsertens musikalske sjanger har gjennom årene vært ganske bred, men deltagelsen av norske artister har vært konsekvent. Ofte har også internasjonalt kjente artister deltatt som fredspriskonsertens hovedartister, da som regel fra Europa eller USA. Vanligvis er det også et fokus på at deler av artistgalleriet skal gjenspeile fredsprisvinneren kulturelle bakgrunn. Kringkastingsorkestret har siden 1999 deltatt i fredspriskonserten og akkompagnerer de fleste artistene.

I 2015 tok Warner Bros. Norge over produksjonen av fredspriskonserten, fra IMG som tidligere hadde produsert den. Da ble den musikalske retningen endret og det ble satset tyngre på elektronisk popmusikk og flere nyetablerte artister. Konserten ble også flyttet til Telenor Arena, etter å ha blitt holdt i Oslo Spektrum siden 1998. Årene i forkant av dette skiftet hadde Nobels fredspriskonsert mistet sponsorer, gått i underskudd og blitt kritisert for å være for lite folkelig og blitt elitepreget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg