Niviaq Korneliussen

Faktaboks

Niviaq Korneliussen
Født
27. januar 1990, Nanortalik, Grønland

Artikkelstart

Niviaq Korneliussen er en grønlandsk forfatter, som i 2021 ble tildelt Nordisk råds litteraturpris for romanen Naasuliardarpi (Blomsterdalen). Hun ble med dette den første Grønlandske forfatteren som er tildelt den høythengende prisen. Korneliussens forfatterskap behandler spørsmål om identitet, marginalisering, kjønn og postkolonialisme i et grønlandsk samfunn i forandring.

Forfatterskap

Korneliussen fikk et stort internasjonalt gjennombrudd med debutromanen HOMO sapienne i 2014. Boken beskriver fem unge grønlenderes eksistensielle kamper, kjønnsforvirring og identitetskonflikter. Tre er homoseksuelle, en har blitt misbrukt som barn, men alle drømmer de om kjærlighet og om å bli akseptert i et lite samfunn, hvor de alle faller utenfor de sosiale normene.

I 2018 debuterte Korneliussen som dramatiker med stykket Den grønlandske mand. Stykket er en collage av monologer om den moderne grønlandske mannen, fra den suksessfulle forretningsmannen over selvmordstruede voksne til rotløse barn. Til sammen gir de et kaleidoskopisk portrett av den grønlandske mannsidentitet som forsøker å finne et ståsted mellom den tradisjonelle grønlandske kulturen og et moderne Grønland preget av sterke endringsprosesser.

Korneliussens roman Naasuliardarpi (Blomsterdalen) ble tildelt Nordisk råds litteraturpris i 2021. Romanen er en voldsom skildring av selvmordsepidemien hos unge som utgjør et stort problem for det grønlandske samfunnet. Den unge kvinnelige hovedperson kjemper med en identitetskrise og gjennomgripende følelse av hjemløshet i konflikten mellom det postkoloniale Grønland og den moderne danske kulturen som setter sterkt preg på det grønlandske samfunn. Romanen iscenesetter selvmordet som de unges svar på et liv uten fremtid og uten hjem, men romanens svar er uten moralisme eller lette løsninger.

Utgivelser

  • HOMO sapienne (2014) – Utgitt på norsk som HOMO sapienne (2019), oversatt av Kim Leine
  • Naasuliardarpi (2020) – Utgitt på norsk som Blomsterdalen (2021), oversatt av Kyrre Andreassen

Les mer i Store Norske Leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg