Nina Wester

Faktaboks

Nina Wester

Nina Elisabeth Wester

Født
11. august 1974

Nina Wester er en norsk dramatiker, regissør og teatersjef, som har ledet Hålogaland Teater (HT) i Tromsø fra 1. januar 2013. Wester er utdannet ved Dramatiska Institutet i Stockholm, og har også utdanning innen filmvitenskap og sosiologi fra NTNU i Trondheim. Hun startet sin profesjonelle teaterkarriere som sceneinstruktør for Nordland fylkeskommune, med arbeidssted Lofoten.

Wester har ofte valgt å arbeide med dokumentarisk teater, ofte med politisk omdiskuterte temaer. Hennes oppsetning av Jonas Hassen Khemeris Vi som er hundre for Rogaland Teater vant Heddaprisen i klassen for årets forestilling i 2010. For Det Norske Teatret skapte hun Ulovleg norsk, med utgangspunkt i historien til den papirløse innvandreren Maria Amelie (egentlig navn: Madina Salamova), med premiere i mai 2011. Senere samme måned hadde Westers iscenesettelse av America Vera-Zavalas Etnoporno premiere på Den Nationale Scene.

Nina Wester har iscenesatt flere forestillinger i Sverige. I 2005 skrev og regisserte hun barneforestillingen Fjäderskogen, som gjestet Dramaten i 2006. I 2007 regisserte hun den dokumentariske monologen Mitt namn är Rachel Corrie for Stockholms Stadsteater. Hun skrev og regisserte Som Jerusalem for samme teater med premiere i 2008, og i 2008 hadde også hennes barneforestilling Love och cirkusfåglarna premiere på Dramaten. Wester både skrev manus til og regisserte sistnevnte oppsetning, og stykket er senere vist i Norge under tittelen Linus og sirkusfuglene , både på Hedmark Teater (2009, regi ved Toril Solvang) og på Akershus Teater (2010, regi Audny Chris Holsen). Nina Wester regisserte No Tears for Queers for Riksteatern og Regionteater Väst i samarbeid i 2009, og for Folkteatern i Göteborg regisserte hun Jonas Hassen Khemeris Apatiska för nybörjare i 2011.

Blant forestillingene Nina Wester har regissert for Hålogaland Teater er dokumentarforestillingen Velkommen, som hun utarbeidet manus til i samarbeid med Mikkel Bugge (2010), Shakespeares Hamlet i regiteatertolkning (2012), Cora Sandels Kranes konditori (2013) og Jonas Hassen Khemeris Æ ringe mine brødre (2013).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg