Faktaboks

Nina Wester

Nina Elisabeth Wester

Født
11. august 1974, Otterøya
Nina Wester
Nina Wester
Av .

Nina Wester er en norsk dramatiker, regissør og teatersjef som ledet Hålogaland Teater (HT) i Tromsø fra 1. januar 2013 til 23. mai 2016.

Hun er utdannet ved Dramatiska Institutet i Stockholm, og har også utdanning innen filmvitenskap og sosiologi fra NTNU i Trondheim. Hun startet sin profesjonelle teaterkarriere som sceneinstruktør for Nordland fylkeskommune, med arbeidssted Lofoten.

Wester har ofte valgt å arbeide med dokumentarisk teater, ofte med politisk omdiskuterte temaer. Hennes oppsetning av Jonas Hassen Khemiris Vi som er hundre for Rogaland Teater vant Heddaprisen i klassen for årets forestilling i 2010. For Det Norske Teatret skapte hun Ulovleg norsk, med utgangspunkt i historien til den papirløse innvandreren Maria Amelie (egentlig navn: Madina Salamova), med premiere i mai 2011. Senere samme måned hadde Westers iscenesettelse av America Vera-Zavalas Etnoporno premiere på Den Nationale Scene.

Nina Wester har iscenesatt flere forestillinger i Sverige. I 2005 skrev og regisserte hun barneforestillingen Fjäderskogen, som gjestet Dramaten i 2006. I 2007 regisserte hun den dokumentariske monologen Mitt namn är Rachel Corrie for Stockholms Stadsteater. Hun skrev og regisserte Som Jerusalem for samme teater med premiere i 2008, og i 2008 hadde også hennes barneforestilling Love och cirkusfåglarna premiere på Dramaten. Wester både skrev manus til og regisserte sistnevnte oppsetning, og stykket er senere vist i Norge under tittelen Linus og sirkusfuglene, både på Hedmark Teater (2009, regi ved Toril Solvang) og på Akershus Teater (2010, regi ved Audny Chris Holsen). Nina Wester regisserte No Tears for Queers for Riksteatern og Regionteater Väst i samarbeid i 2009, og for Folkteatern i Göteborg regisserte hun Jonas Hassen Khemeris Apatiska för nybörjare i 2011.

Blant forestillingene Nina Wester har regissert for Hålogaland Teater er dokumentarforestillingen Velkommen, som hun utarbeidet manus til i samarbeid med Mikkel Bugge (2010), Shakespeares Hamlet i regiteatertolkning (2012), Cora Sandels Kranes konditori (2013) og Jonas Hassen Khemeris Æ ringe mine brødre (2013).

Etter sin tid som teatersjef har hun igjen arbeidet som frilanser, blant annet med regi av Mattias Anderssons Openberringa for Det Norske Teatret (2019) og musikalen Cabaret for Den Nationale Scene (2020).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg