Nina Wester er en norsk dramatiker, regissør og teatersjef, som har ledet Hålogaland Teater (HT) i Tromsø fra 1. januar 2013. Wester er utdannet ved Dramatiska Institutet i Stockholm, og har også utdanning innen filmvitenskap og sosiologi fra NTNU i Trondheim. Hun startet sin profesjonelle teaterkarriere som sceneinstruktør for Nordland fylkeskommune, med arbeidssted Lofoten.

Wester har ofte valgt å arbeide med dokumentarisk teater, ofte med politisk omdiskuterte temaer. Hennes oppsetning av Jonas Hassen Khemeris Vi som er hundre for Rogaland Teater vant Heddaprisen i klassen for årets forestilling i 2010. For Det Norske Teatret skapte hun Ulovleg norsk, med utgangspunkt i historien til den papirløse innvandreren Maria Amelie (egentlig navn: Madina Salamova), med premiere i mai 2011. Senere samme måned hadde Westers iscenesettelse av America Vera-Zavalas Etnoporno premiere på Den Nationale Scene.

Nina Wester har iscenesatt flere forestillinger i Sverige. I 2005 skrev og regisserte hun barneforestillingen Fjäderskogen, som gjestet Dramaten i 2006. I 2007 regisserte hun den dokumentariske monologen Mitt namn är Rachel Corrie for Stockholms Stadsteater. Hun skrev og regisserte Som Jerusalem for samme teater med premiere i 2008, og i 2008 hadde også hennes barneforestilling Love och cirkusfåglarna premiere på Dramaten. Wester både skrev manus til og regisserte sistnevnte oppsetning, og stykket er senere vist i Norge under tittelen Linus og sirkusfuglene , både på Hedmark Teater (2009, regi ved Toril Solvang) og på Akershus Teater (2010, regi Audny Chris Holsen). Nina Wester regisserte No Tears for Queers for Riksteatern og Regionteater Väst i samarbeid i 2009, og for Folkteatern i Göteborg regisserte hun Jonas Hassen Khemeris Apatiska för nybörjare i 2011.

Blant forestillingene Nina Wester har regissert for Hålogaland Teater er dokumentarforestillingen Velkommen, som hun utarbeidet manus til i samarbeid med Mikkel Bugge (2010), Shakespeares Hamlet i regiteatertolkning (2012), Cora Sandels Kranes konditori (2013) og Jonas Hassen Khemeris Æ ringe mine brødre (2013).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.