Nina Ricci

Faktaboks

Nina Ricci

Maria Nielli

Uttale
rˈitʃi
Født
14. januar 1883, Torino, Italia
Død
28. november 1970, Paris, Frankrike
Nina Riccis selskapskjole fra 1953 er maskin- og håndsydd av maskinkniplet silkeblonde og -tyll og maskinvevde silkestoffer i toskaftbinding og krepp.

Nina Ricci var en italiensk moteskaper. Hun åpnet eget motehus i Paris i 1932. Hennes elegante kjoler er kjent for de spesielle detaljene.

Oppvekst og etablering i Paris

Nina Ricci ble født i den italienske byen Torino. Der arbeidet faren som skomaker. Senere flyttet familien til Monte Carlo, der faren fortsatte virksomheten. Etter han døde flyttet hun sammen med søsteren og moren til Paris. I den franske hovedstaden fikk hun jobb som syerske. I 1908 begynte Ricci å jobbe for motehuset Raffin. Der ble hun helt til hun etablerte eget motehus i 1932.

Mor og sønn i tett samarbeid

Helt fra etableringen av motehuset samarbeidet Nina Ricci og sønnen Robert Ricci (1905–1988) tett. Nina Ricci var særs teknisk dyktig. I stedet for som andre moteskapere foretrakk Nina Ricci å lage nye modeller direkte på prøvedukken i stedet for å lage tegninger. I løpet av perioden 1932–1939 vokste motehuset fra 40 til 450 ansatte. I 1945 ble Robert motehusets direktør og i 1950-årene hadde han alt ansvar for firmaet.

Kunstneriske ledere

I 1954 ble Jules-François Crahay motehusets kunstneriske leder. Under Crahays ledelse ble firmaets stil mer strukturert, og klesdraktenes silhuett tydeligere. Gérard Pipart overtok ledelsen i 1964. Med ham i førersetet ble klærne overdådige, særlig haute couture kolleksjonene. Senere fulgte Olivier Theyskens, Peter Copping og Guillaume Henry.

I 2018 fikk motehuset duoen Rushemy Botter og Lisi Herrebrugh som kunstneriske ledere. De fokuserer på nøysomhet i utformingen og har en arkitektonisk blikk på klærnes profil.

Parfyme

Flasken til parfymen L'Air du Temps ble utformet av det franske firmaet Lalique.
Av .
Lisens: Gjengitt med tillatelse

Sønnen Robert Ricci etablerte firmaets parfymeavdeling i 1941. Den kjente parfymen Cœur-Joie ble lansert i 1946, i en flaske utformet av Lalique. To år senere utformet firmaet den ikoniske flasken til L’Air du Temps. Som en hyllest til Nina Ricci ble parfymen Nina lansert i 2006.

I 1998 ble Nina Ricci part av det spanske luksusvaremerkekonsernet PUIG, som har firmaer som Paco Rabanne, Jean Paul Gaultier og United Colors of Benetton i sin portefølje. PUIG omsatte for ca 18,8 milliarder norske kroner i 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Pochna, Marie France (1992). Nina Ricci, Editions du Regard

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg