Nina Malterud er en norsk keramiker. Hun har en en betydelig kunstnerisk karriere som utøver og pedagog.

Malterud er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole 1971–1974. Hun etablerte eget verksted på Frysja i Oslo 1976 og arbeider fra 2011 som kunstner i Bergen.

Malterud var professor og leder av keramikklinjen ved Statens høgskole for kunsthåndverk og design i Bergen fra 1994, og rektor ved Kunsthøgskolen i Bergen i 2002–2010.

Hennes kunstneriske utgangspunkt innen keramikk er bruksting, men i både format og uttrykk har hun nærmet seg det monumentale og skulpturale, inspirert av middelhavslandenes formkultur og fargebruk og av folkekunst fra hele verden. Selv små bruksgjenstander som kopper har hun klart å gi en særpreget monumental form. I hennes senere arbeider går hun ned i format, men tar i bruk et større register innen glasur, overflate og mønster.

Hun var initiativtager til tidsskriftet Kunsthåndverk i 1979 og medlem av redaksjonen til 1987. Hun er engasjert i Program for kunstnerisk utviklingsarbeid fra 2003 og sitter fortsatt i programstyret. Malterud medvirket også i ulike oppdrag i forbindelse med utredninger om og evalueringer av høyere kunstutdanning.

Malterud er innkjøpt av de norske kunstindustrimuseene og andre norske samlinger.

  • Malterud, Nina og Anne Britt Ylvisåker. Brennpunkt Bergen. Keramikk 1950–2000. Kunsthøgskolen i Bergen/ Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum. Bergen, 2002.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.