Nina Berberova

Faktaboks

Nina Berberova

Nina Nikolajevna Berberova

Uttale
berbˈerova
Født
8. august 1901, St. Petersburg
Død
26. september 1993
Ifølge den julianske kalender, som ble brukt i Russland fram til kalenderreformen i 1918, ble hun født 26. juli 1901

Artikkelstart

Nina Berberova var en russisk forfatter og kritiker. Hun er spesielt kjent for selvbiografien The Italics Are Mine (1969), som i russisk utgave, Kursiv moj (1972), ble en sensasjon i Russland under perestrojka.

Bakgrunn

Hun forlot Russland i 1922 sammen med lyrikeren Vladislav Khodasevitsj. Etter opphold i Berlin og Italia sammen med Maksim Gorkij, slo de seg ned i Paris, hvor Berberova ble medarbeider i flere emigrant-tidsskrifter.

Forfatterskap

I 1936 kom hennes kjente biografi over komponisten Pjotr Tsjajkovskij, som ble oversatt til flere språk. Hun dro til USA i 1950, og underviste i russisk ved Princeton University ved siden av sin litterære virksomhet.

Hennes hovedverk er selvbiografien The Italics Are Mine (1969), som i russisk utgave, Kursiv moj (1972), ble en sensasjon i Russland under perestrojka og sikret henne en varig plass i russisk litteraturhistorie. Boken er en viktig kilde til emigrantmiljøet i vest, særlig i Berlin, og inneholder mange ironiske portretter av noen av Berberovas samtidige, som Boris Pasternak, Andrej Belyj og Marina Tsvetajeva.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg