Nils Thorsson

Faktaboks

Nils Thorsson
Født
24. oktober 1898, Eslöv, Sverige
Død
25. oktober 1975, København, Danmark
Nils Thorssons Baca-serie ble en stor kommersiell suksess for Aluminia.

Artikkelstart

Nils Thorsson var en svensk-dansk formgiver. Han var en av Danmarks viktigste designere av porselen i tiårene før og etter andre verdenskrig. Med modeller som Baca, Tenera og Marselis bidro han sterkt til å styrke Aluminia og Den kongelige Porcelainsfabrik.

Nils Thorsson var født i Sverige og flyttet til Danmark som ung. Allerede som 13-åring begynte han som lærling ved fajansefabrikken Aluminia. I perioden fra 1917 til 1923 studerte han ved Den Kongelige Danske Kunstakademi, og fra 1928 til 1969 var han kunstnerisk leder for Aluminia. Fra 1949 var han også kunstnerisk leder for Den kongelige Porcelainsfabrik. Der utviklet han en rekke glasurer. Banat dem var Mussel, Dilou og Turkis, som også ble brukt på de andre formgivernes keramiske arbeider.

I 1957/1958 lanserte Aluminia Nils Thorssons serie Columbine. Det ble laget 20 ulike former av serien. Tingene er støpt i fajanse og malt i underglasur. Kjennetegnende er det organiske formspråket som er typisk for tiden. Samtidig er den enkle dekoren i sterke farger med røtter i 1930-årenes geometriske formtematikk, ikke helt ulikt Nora Gulbrandsens arbeider for Porsgrunds Porselænsfabrik. Columbine var i produksjon til 1961.

Nils Thorsson hadde stor betydning for flere norske formgivere som hospiterte ved Steingodskjelleren til Den kongelige Porcelainsfabrik, som Kåre Berven Fjeldsaa, Arne Lindaas og Ellef Gryte.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lautrup-Larsen, Leif (2007). Stentøj: Den kongelige Porcelainsfabrik, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg