Nils Sve

. fri

Nils Sve, lærer, bonde og politiker (V) fra Leksvik i Nord-Trøndelag. Utdannet fra Nidaros lærerskole 1925 og har vært lærer ved forskjellige skoler i Leksvik i 40 år. Han var dessuten bonde og drev gården Storhaugen. Men det Nils Sve er mest kjent for i hjembygda er hans engasjement og store innsats på transport- og veisektoren.

Leksvik var helt fram til 1964 en isolert bygd uten landverts forbindelse med omverden. Ikke engang mellom hovedsognet Leksvik og annekssognet Stranda (Vanvikan) var det veiforbindelse. All kommunikasjon måtte gå sjøveien. Nils Sve hadde lenge talt varmt for ideen om en vei langs fjorden fra hovedbygda til Vanvikan. Mange mente dette var en umulig tanke etter som det offentlige ikke så seg i stand til å bidra til en slik utbygging. På initiativ fra Nils Sve ble det satt i gang kronerulling og veiarbeidet ble startet opp i 1951, som dugnadsarbeid. Etter 7 års dugnadsinnsats var det kjørbar bilvei helt til Hoven. Veiprosjektet ble kjent under navnet Frivilligveien, og Nils Sve er i ettertid blitt kalt for Frivilligveiens far. Etter hvert kom også det offentlige med i finansieringen og hele strekningen mellom Leksvik og Vanvikan ble tatt i bruk fra 1964.

Nils Sve var den drivende kraft ved flere utbedringer og omlegginger av veier i Leksvik også før Frivilligveien. Som den store bilentusiasten han var så er det heller ikke så uventet at han var den første i bygda som kjøpte bil - en Ford T 1923-modell - i 1925. Allerede i 1934 startet han opp med en primitiv form for rutekjøring, nemlig med lastebil med trebenker på lasteplanet. Forbedringen var stor da han i 1948 kom med en ny 32-seters buss. Ingen båt kunne frakte en så stor bil, så den ble slept til Leksvik på en pram.

Til minne om innsatsen for å få bygget Frivilligveien er det reist et minnesmerke over Nils Sve ved veien (RV 755) mellom Tømmerdal og Hoven.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.