Nils Ole Oftebro er en norsk skuespiller, instruktør og programleder.

Han debuterte i 1970 i Fjernsynsteatret i Pelikanen av August Strindberg. Fra 1971 var han ved Nationaltheatret, hvor han raskt markerte seg, blant annet som den stumme i Hjem av David Storey (også i TV) og Jean i Strindbergs Frøken Julie. Med sterk kunstnerisk vekst står han som en av teaterets ledende krefter i 1980- og 1990-årene. Til hans mange Ibsen-roller hører tittelrollen i Peer Gynt, Relling i Vildanden og Kroll i Rosmersholm. Han har gjort inntrykk i Albert Camus' De rettferdige og som Thesevs i Jean Racines Fedra, via Molières Don Juan (Kritikerprisen 1990) og Per Degn i Erasmus Montanus, til Kasper i Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme By.

Oftebro var kunstnerisk leder for Teatret på Torshov i 1987–1989. Han har også gjort seg bemerket som instruktør, blant annet med D.H. Lawrences Reven (1988) og utendørsoppsetningen Spelet om St. Hallvard (2008).

Han har spilt Edvard Munch i den polsk-norske filmen Dagny (1977) om Dagny Juel, og han hadde hovedroller i filmene Rallarblod (1978) og Du, pappa (1994). Fra TV huskes hovedrollen i Margaret Johansens Du kan da ikke bare gå (1987, Amandaprisen). Fra slutten av 1990-årene var han programleder for TV-programmer som Fangene på fortet, Robinson og Mandagsklubben.

Nils Ole Oftebro debuterte som portrett-tegner i 2005.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.