Nils Ole Oftebro

Faktaboks

Nils Ole Oftebro
Født
1. desember 1944, Sarpsborg
Nils Ole Oftebro i Et spansk stykke av Yasmina Reza på Nationaltheatret (2006).
/Scanpix.

Artikkelstart

Nils Ole Oftebro er en norsk skuespiller, instruktør og programleder.

Han debuterte i 1970 i Fjernsynsteatret i Pelikanen av August Strindberg. Fra 1971 var han ved Nationaltheatret, hvor han raskt markerte seg, blant annet som den stumme i Hjem av David Storey (også i TV) og Jean i Strindbergs Frøken Julie. Med sterk kunstnerisk vekst står han som en av teaterets ledende krefter i 1980- og 1990-årene. Til hans mange Ibsen-roller hører tittelrollen i Peer Gynt, Relling i Vildanden og Kroll i Rosmersholm. Han har gjort inntrykk i Albert Camus' De rettferdige og som Thesevs i Jean Racines Fedra, via Molières Don Juan (Kritikerprisen 1990) og Per Degn i Erasmus Montanus, til Kasper i Thorbjørn Egners Folk og røvere i Kardemomme By.

Oftebro var kunstnerisk leder for Teatret på Torshov i 1987–1989. Han har også gjort seg bemerket som instruktør, blant annet med D.H. Lawrences Reven (1988) og utendørsoppsetningen Spelet om St. Hallvard (2008).

Han har spilt Edvard Munch i den polsk-norske filmen Dagny (1977) om Dagny Juel, og han hadde hovedroller i filmene Rallarblod (1978) og Du, pappa (1994). Fra TV huskes hovedrollen i Margaret Johansens Du kan da ikke bare gå (1987, Amandaprisen). Fra slutten av 1990-årene var han programleder for TV-programmer som Fangene på fortet, Robinson og Mandagsklubben.

Nils Ole Oftebro debuterte som portrett-tegner i 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg