Faktaboks

Nils Lauritssøn
også Nils Larsen, Nils Lauritzøn
Død
1665, Christiania (Oslo)
Levetid - kommentar
Født tidlig på 1600-tallet (nøyaktig fødselsår er ikke kjent), trolig i Slagelse, Danmark
Virke
Trelasthandler og borgermester
Familie

Foreldre: Ukjente.

Gift 1642 med Margrethe Lauritsdatter Hagedorn (død 1665 (begr. 17.5.)), datter av kjøpmann og rådmann Laurits Hansen (død senest 1638) og Marthe Hansdatter (død tidligst 1652).

Rådmannsgården, bygd for Laurits Hanssøn, rådmann i Christiania og svigerfar til Nils Lauritssøn, i 1626. Senere (1782) påbygd til to etasjer.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Nils Lauritssøn var en dansk-norsk trelasthandler og borgermester i Christiania (Oslo).

Nils Lauritssøn ble født i Danmark tidlig på 1600-tallet og giftet seg med Margrethe, datter til den mektige rådmannen i Christiania, Laurits Hanssøn. Ekteskapet var omstridt og ble utsatt for mye sladder, men det fulgte en betydelig arv med, og paret bodde i den flotte Rådmannsgården i Christiania (nå Rådhusgata 19). Nils Lauritssøn eide sager i skogområdene rundt hovedstaden og skaffet seg store godssamlinger ved å yte lån til kongen i 1640-årene. Han eide blant annet gårdene Ullevål, Sogn, Ullern og Skøyen i Aker.

Som borgermester i Christiania var Nils Lauritssøn med på å få lagt ladestedet Strømsø (i Drammen) under Christiania og forhindret at ladestedene Strømsø og Bragernes ble en egen kjøpstad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg