Nils Arnetvedt var en av de første fire misjonærene som arbeidet for norsk misjon i Kina. Han var med på å grunnlegge Det norske lutherske kinamisjonsforbund i 1891. Før han ble misjonær hadde han arbeidet som lærer i Norge og USA.

Ledelsen i Det norske lutherske kinamisjonsforbund ønsket ikke å ordinere sine misjonærer. Det var en avgjørelse som Arnetvedt mente var feil. På grunn av ordinasjonsstriden, som handlet om retten til å bli ordinert som prest på misjonsmarken på lik linje med prester i hjemlandet, gikk han i 1901 ut av tjenesten.

Han startet i 1902 som tilsynsmann for Det Norske Misjonsselskaps nye Kinamisjon. Det Norske Misjonsselskap tillot ordinasjon av sine misjonærer. Arneberg ble i Kina fram til han returnerte til Norge i 1914. Han var aktivt med i misjonsdebatten i Norge og opptatt av lekmenns rolle innen forkynnelse og misjon . Ved siden av sin skriftlige bidrag holdt Arneberg innlegg og forkynte på misjonsmøter. Han bidro til å skape støtte til misjonen og sto som et kontaktledd til misjonærene på misjonsmarken.

  • Arnetvedt, Nils (1923). Er den hele bible indblæst af Gud?: Et blik paa den hellige skrifts tilblivelse eller biblens inspirasjon gjennem lægmandsbriller. Bergen: Lunde.
  • Dagsland, Helge (2008). "..det er som om du betragter os bare som Smaagutter...." en studie av Nils Arnetvedts arbeid for, og brudd med Det norsk lutherske Kinamissionsforbund. Mastergrad i teologi og misjon. Fjellhaug Internasjonale Høgskole.
  • Gotteberg, J.A.O og Arnetvedt, Nils (1900). Angivelse af Stridspunkter i Uenigheden mellem det norsk lutherske Kinamissionsforbund og dets Missionærer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.