Nils Arnetvedt

Faktaboks

Nils Arnetvedt
Født
1846
Død
1935

Artikkelstart

Nils Arnetvedt var en av de første fire misjonærene som arbeidet for norsk misjon i Kina. Han var med på å grunnlegge Det norske lutherske kinamisjonsforbund i 1891. Før han ble misjonær hadde han arbeidet som lærer i Norge og USA.

Ledelsen i Det norske lutherske kinamisjonsforbund ønsket ikke å ordinere sine misjonærer. Det var en avgjørelse som Arnetvedt mente var feil. På grunn av ordinasjonsstriden, som handlet om retten til å bli ordinert som prest på misjonsmarken på lik linje med prester i hjemlandet, gikk han i 1901 ut av tjenesten.

Han startet i 1902 som tilsynsmann for Det Norske Misjonsselskaps nye Kinamisjon. Det Norske Misjonsselskap tillot ordinasjon av sine misjonærer. Arneberg ble i Kina fram til han returnerte til Norge i 1914. Han var aktivt med i misjonsdebatten i Norge og opptatt av lekmenns rolle innen forkynnelse og misjon . Ved siden av sin skriftlige bidrag holdt Arneberg innlegg og forkynte på misjonsmøter. Han bidro til å skape støtte til misjonen og sto som et kontaktledd til misjonærene på misjonsmarken.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Arnetvedt, Nils (1923). Er den hele bible indblæst af Gud?: Et blik paa den hellige skrifts tilblivelse eller biblens inspirasjon gjennem lægmandsbriller. Bergen: Lunde.
  • Dagsland, Helge (2008). "..det er som om du betragter os bare som Smaagutter...." en studie av Nils Arnetvedts arbeid for, og brudd med Det norsk lutherske Kinamissionsforbund. Mastergrad i teologi og misjon. Fjellhaug Internasjonale Høgskole.
  • Gotteberg, J.A.O og Arnetvedt, Nils (1900). Angivelse af Stridspunkter i Uenigheden mellem det norsk lutherske Kinamissionsforbund og dets Missionærer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg