Nikolaj Zabolotskij

Faktaboks

Nikolaj Zabolotskij

Nikolaj Aleksejevitsj Zabolotskij

Uttale
zabolˈotskij
Født
7. mai 1903, Kazan
Død
14. oktober 1958, Moskva
Ifølge den julianske kalender, som ble brukt i Russland fram til kalenderreformen i 1918, ble han født 24. april 1903.

Artikkelstart

Nikolaj Zabolotskij var en russisk lyriker og oversetter.

Zabolotskij tilhørte de «absurde» diktere i gruppen Oberiu og skrev dens manifest 1928. Den surrealistiske diktsamlingen Kolonner (Stolbtsy, 1929) var påvirket av Velimir Khlebnikov og futurismen. Samlingen Dikt 1926–32 (Stikhotvorenija 1926–32) ble forbudt av sensuren, og tidsskriftheftet med verseposet Landbrukets triumf (Torzjestvo zemledelenija, 1933) ble inndratt.

Etter å ha gjort delvis avbikt fikk han utgitt diktsamlingen Annen bok (Vtoraja kniga, 1937), der han i form og stil knytter an til tradisjonen fra Aleksandr Pusjkin og Fjodor Tjuttsjev. Han ble imidlertid arrestert for «antisovjetisk propaganda» 1938 og dømt til fem års tvangsarbeid i Sibir, og fikk først 1946 vende tilbake til Moskva. I Sibir fortsatte han å skrive og fullførte blant annet en gjendiktning på moderne russisk av Igorkvadet.

Etter Stalins død ble Zabolotskij rehabilitert, og med samlingen Dikt (1957) og en rekke posthumt utgitte samlinger i 1960-årene har han fått sin rettmessige plass som en av de betydeligste russiske lyrikere i moderne tid. Zabolotskij er også en viktig gjendikter; ved siden av Igorkvadet har han oversatt og gjendiktet særlig georgisk poesi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg