Nikolaj Nikolajevitsj Evreinov

Faktaboks

Nikolaj Nikolajevitsj Evreinov
uttale:
evrˈeinov
født:
1879
død:
1953

Nikolaj Nikolajevitsj Evreinov, russisk dramatiker, iscenesetter og teaterleder, en av de store fornyerne av russisk teater på begynnelsen av 1900-tallet. Han tok avstand fra illusjonsteateret og naturalismen, mente at teateret måtte bygge på sine egne mimiske uttrykksmidler og ikke underordnes det litterære. For å «reteatralisere» teateret søkte han tilbake til historiske former; middelalder- og markedsteater, commedia dell'arte og farsen. Teoriene omsatte han i praksis på Det gamle teater i St. Petersburg fra 1907, der han laget historiske rekonstruksjoner av bl.a. fransk middelalderteater. Hans forkjærlighet for folkelig teater kom til uttrykk på hans kabaretscene Det glade teater for voksne barn, der han 1910–17 satte opp mer enn 100 stykker; sketsjer, skyggespill, marionettespill, operaparodier, commedia dell'arte m.m.

1909 lanserte han en teori om en ny teaterform, monodramaet, som hadde til hensikt å forvandle tilskueren fra passiv til aktiv deltager, bl.a. ved at protagonistens følelsesliv skulle projiseres ut i teaterrommet, slik som i 1920-årenes tyske ekspresjonistiske teater. Teorien illustrerte han bl.a. i Sjelens teater (1912). Hans mest originale bidrag er en teaterfilosofi, der han hevder at mennesket har et opprinnelig teatralt instinkt: lysten til å forvandle seg og være en annen enn seg selv. Samfunnet organiseres etter teatrale prinsipper, uttrykt i riter, seremonier, opptog osv. Det virkelige teater utgjør bare en liten del av denne teatralitet, og individet spiller selv sosiale roller i hverdagen og fantasien.

Samtidig ser han teateret som terapi. Selv iscenesatte han 1920 Stormen på Vinterpalasset, til minne om den historiske hendelsen 1917, med over 10 000 skuespillere og 100 000 tilskuere som brøt inn i handlingen. Han gikk her i spissen for det nye revolusjonsteateret, som skulle brukes i kampen for et nytt samfunn og derfor måtte nå nye enorme tilskuermasser. Han emigrerte 1925 til Paris, der han fortsatte å skape teater, og skrev et stort verk om russisk teaterhistorie.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg