Nikolaj Koljada er en russisk skuespiller og dramatiker og en av grunnleggerne av «Ny dramatikk»-bevegelsen, en progressiv retning innenfor postsovjetisk russisk teater som har særlig fokus på det performative aspektet ved teaterkunsten.

Nikolaj Koljada stammer fra Presnogorkovka, en liten landsby nær byen Kustanaj i Kasakhstan. Han studerte på teaterskolen i Jekaterinburg (1924–91: Sverdlovsk) og ved Gorkijinstituttet for litteratur i Moskva og er i bosatt i Jekaterinburg. Han arbeidet først som skuespiller, men begynte på midten av 1980-tallet å skrive egne skuespill. Etter hvert ble Koljada initiativtaker til en rekke festivaler og workshops, deriblant den årlige Koljada-festivalen, og han grunnla i 2001 sitt eget teater, Koljada-teatret. Koljada underviser ved teaterskolen i Jekaterinburg og har preget en hel generasjon nye dramatikere i Russland på 1990- og 2000-tallet. Blant hans elever er Vasilij Sigarev. Koljada har også hatt internasjonal suksess, og mange av stykkene hans er oversatt til andre språk.

Koljada utforsker yttergrensene for språklig og annen kommunikasjon og eksperimenterer med overgangstilstander mellom virkelighet og fantasi. Hans fokus ligger ofte på marginale grupper i samfunnet, og forestillingene kan ofte være provoserende, både i språkbruk, innhold og dramatiske effekter. Et av Koljadas mest kjente stykker er hans tidlige Havet vårt er ugjestmildt – eller narreskipet (Neljudimo nasje more, ili korabl durakov) fra 1986. Handlingen utspiller seg i en brakke, der beboerne en morgen oppdager at de er omringet av vann etter kraftig nedbør. I isolasjon, avgrenset fra resten av verden, tilbringer de hele dagen i vekslende overganger mellom diskusjon, krangel og innsiktsfull forsoning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.