Nikolaj Koljada

Faktaboks

Nikolaj Koljada
Uttale

Nikoláj Koljáda

Født
4. desember 1957, Presnogorkovka

Artikkelstart

Nikolaj Koljada er en russisk skuespiller, dramatiker og regissør. Han en av grunnleggerne av «Ny dramatikk»-bevegelsen, en progressiv retning innenfor postsovjetisk russisk teater som har særlig fokus på det performative aspektet ved teaterkunsten.

Nikolaj Koljada stammer fra Presnogorkovka, en liten landsby nær byen Kustanaj i Kasakhstan. Han studerte på teaterskolen i Jekaterinburg (1924–91: Sverdlovsk) og ved Gorkijinstituttet for litteratur i Moskva og er i bosatt i Jekaterinburg. Koljada arbeidet først som skuespiller, men begynte på midten av 1980-tallet å skrive egne skuespill. Etter hvert ble Koljada initiativtaker til en rekke festivaler og workshops, deriblant den årlige Koljada-festivalen, og han grunnla i 2001 sitt eget teater, Koljada-teatret. Koljada underviser ved teaterskolen i Jekaterinburg og har preget en hel generasjon nye dramatikere i Russland på 1990- og 2000-tallet. Blant hans elever er Vasilij Sigarev. Koljada har også hatt internasjonal suksess, og mange av stykkene hans er oversatt til andre språk.

Koljada utforsker yttergrensene for språklig og annen kommunikasjon og eksperimenterer med overgangstilstander mellom virkelighet og fantasi. Hans fokus ligger ofte på marginale grupper i samfunnet, og forestillingene kan ofte være provoserende, både i språkbruk, innhold og dramatiske effekter. Et av Koljadas mest kjente stykker er hans tidlige Havet vårt er ugjestmildt – eller narreskipet (Neljudimo nasje more, ili korabl durakov) fra 1986. Handlingen utspiller seg i en brakke, der beboerne en morgen oppdager at de er omringet av vann etter kraftig nedbør. I isolasjon, avgrenset fra resten av verden, tilbringer de hele dagen i vekslende overganger mellom diskusjon, krangel og innsiktsfull forsoning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg