Nikolai Lundegaard

Faktaboks

Nikolai Lundegaard
Født
13. februar 1883, Arendal
Død
5. januar 1910, Arendal
Døydde av tuberkulose 27 år gamal.

Artikkelstart

Nikolai Lundegaard var en norsk studentmållagsaktivist og agitator for den økonomiske tenkinga til Henry George.

Nikolai Lundegaard var fødd i Arendal. Faren var skipsførar, og foreldra dreiv seinare Grand Hotel i Arendal. Etter mellomskule i heimbyen tok Lundegaard gymnaset i Kristiania (frå 1898) og eitt år på krigsskulen, før han byrja å studere juss (cand.jur. i 1905). Etter studiane hadde han ymse kontorarbeid i Arendal, ei tid som fullmektig hos byfuten.

Lundegaard vart målmann i Arendal og gjekk heilt over til landsmål i skrift og tale då han kom til hovudstaden. Han var med på å skipe Studentmållaget hausten 1900. Dei følgjande åra var han den sterkaste drivkrafta i laget, i 1903–1904 som formann, og han var mellom initiativtakarane til Norske folkeskrifter og Skuleboknemnda.

Mot slutten av studietida tok Lundegaard til å interessere seg for ideane til Henry George om at skattlegginga måtte ta utgangspunkt i grunnrenta, og at eigedomsretten til jord var kollektiv. Han vart raskt ein av dei mest sentrale agitatorane for georgismen i Noreg, frå 1908 som redaktør for Rætfærd, tidsskriftet for det norske George-laget.

Lundegaard døydde av tuberkulose, knapt 27 år gamal.

Les meir i Store norske leksikon

Litteratur

  • Almenningen, Olaf ofl. (2003): Studentar i målstrid. Studentmållaget i Oslo 1900–2000. Oslo: Studentmållaget i Oslo
  • Midttun, Olav (1968): «Nikolai Lundegaard», Mål og menn. Utgreiingar og livsskildringar. Oslo: Det Norske Samlaget. Les boka hos Nasjonalbiblioteket
  • Steinsvik, Rasmus og Hamre, Anders: minneord i Den 17de Mai, 6. og 8.1.1910

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg