Niki de Saint-Phalle

Faktaboks

Niki de Saint-Phalle

egentlig Catherine Marie-Agnès Fal de Saint Phalle

Uttale
sɛfˈal
Født
29. oktober 1930
Død
21. mai 2002, La Jolla, California, USA

«Les Trois Graces» (1999) av Niki de Saint-Phalle viser tre dansende «Nana»-damer, fargelagt med mosaikk, og er en del av the New York Avenue Sculpture Project, i Washington DC, USA.

Niki de Saint-Phalle, fransk billedkunstner og skulptør som er mest kjent for sine kjent for sine fargesprakende, burleske og ofte overdimensjonerte kvinnefigurer, såkalte «Nana»-damer. Hun startet med produksjonen av disse i 1960-årene for å utforske kvinnens rolle i samfunnet.

Niki de Saint-Phalle laget også collager og assemblage-arbeider, og var opptatt av dadaistenes tilfeldighetsprinsipp i sine arbeider.

Tidlig på 1960-tallet drev hun med «skyte-maleri», der hun skjøt maling på lerreter og materialbilder ved hjelp av pistol, rifle eller kanon. Dermed ble kunstverkene fullført ved hjelp av spontane effekter.

Bakgrunn og inspirasjon

Niki startet sin yrkeskarriere som fotomodell, og var på forsiden av blant annet magasiner som Vogue and Life. Som billedkunstner var hun selvlært.

Hun ble en del av den nyrealistiske kunstretningen som oppsto i Europa på 1960-tallet. Skulptøren Jean Tinguely, som hun også senere ble gift med, var en av de kunstnerne hun samarbeidet med og fikk impulser fra. Hun ble blant annet også inspirert av den spanske arkitekten Antoni Gaudís lekne og skulpturelle design.

Skulpturpark

Niki de Saint -Phalle utformet en skulpturpark, kalt Tarot-hagen (Il Giardino dei Tarocchi) i Toscana, Italia. Parken inneholder 22 av hennes monumentale skulpturer, inspirert av figurene i tarotkort. Parken ble åpnet i 1988, men hun hadde da arbeidet i minst to tiår med å fullføre dette prosjektet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg