Faktaboks

Niillas Holmberg
Født
2. juli 1990, Ohcejohka/Utsjoki, Finland
Niillas Holmberg
Av /Niilas Holmbergs hjemmeside.

Niillas Holmberg er en samisk poet, musiker og skuespiller fra Utsjoki i Nord-Finland. Han har i ung alder gjort seg bemerket på en rekke arenaer.

Holmberg skriver på nordsamisk. Som mange samiske forfattere er Niillas Holmberg en utøver av flere kunstformer, og kan beskrives som en multikunstner.

Forfatterskap

Poesi

Som 19-åring debuterte Holmberg i 2009 som poet med diktsamlinga Dego livččen oaidnán iežan (Som om jeg hadde sett meg selv).

I 2013 gav Holmberg ut sin andre diktsamling amas amas amasmuvvat. Boka fikk Samerådets litteraturpris i 2014. Den ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for det samiske språkområdet i 2015 og oversatt til norsk med tittelen så den fremmede ikke blir mer fremmed. I 2015 debuterte han som finskspråklig forfatter med diktsamlinga Jos itseni pelastan itseltäni. I 2016 ble det utgitt tre publikasjoner med Holmbergs poesi: The Way Back er en diktsamling med parallelltekst på samisk og engelsk, Oaidnaleapmái, čáhcesiellu (På gjensyn, vannsjel) er Holmbergs tredje diktsamling på samisk og Roađđi (Rødme) er en trespråklig samisk, spansk, engelsk diktsamling utgitt sammen med den samiske poeten Inger-Mari Aikio (IMA).

I 2019 ble Holmbergs diktsamlingen Juolgevuođđu utgitt, med illustrasjoner av Inga-Wictoria Påve. Den var nominert til Nordisk råds litteraturpris for det samiske språkområdet, og er oversatt til norsk med tittelen Såle. Samlingen er et politisk-poetisk manifest. Det gjennomgående temaet i diktene er naturvern. Budskapet er: Vi må vende tilbake til føttene våre, for det er føttene som berører jorda. Vi må også tenke over hvor vi trør med føttene, da det er vi som skal verne jorda. Juolgevuođđu er også gjendiktet til finsk med tittelen Jalkapohja.

Skjønnlitteratur

Niillas Holberg debuterte i 2021 som romanforfatter med romanen Halla Helle. Den er skrevet på finsk, og skildrer viktige samfunnspolitiske temaer. Boken handler om prestesønnen Samu fra Sør-Finland flytter til Utsjok i Nord-Finland for å være nær kunstneren Elle Hallala. Ved å skrive på finsk, ønsker Holmberg å nå ut til det finske majoritetssamfunnet, og sette søkelys på strukturell rasisme, aktiv motstand og dekolonisering. Holmberg sier i et intervju at hans utgangspunkt for romanen er at fortellingen fortelles ut fra en ung finsk manns perspektiv, og på den måten belyse misoppfatninger og fordommer mot samer.

Holmberg forteller også at han med boken ønsker å åpne opp for en samtale om samiske forhold, gjøre kløften mellom den samiske og finske kulturen smalere, gi mennesker fra distriktene en stemme, og gjøre den finske befolkningen mer bevisst samenes situasjon i dagens Finland.

Teater og musikk

I 2010 debuterte Holmberg som skuespiller med hovedrollen i stykket AllaqBeaivváš samiske nasjonalteater.

Året etter debuterte han som musiker med CD-en Manin guottán girjji fárus (Hvorfor jeg bærer ei bok med meg), med duoen Niillas Holmberg & Roope Mäenpää. De ga ut sin andre CD Assimilašuvdna blues i 2014. Duoen spilte arktisk folkemusikk med joik. Våren 2019 avsluttet Niillas Holmberg & Roope Mäenpää sitt samarbeid som duo, og spilte sin siste konsert i Enare. Holmberg er medlem i tre andre band: Niillas Holmberg Kvarteahtta, Nordic Namgar og Ylva, som definerer sin musikk innenfor sjangeren elektronika. Bandet ga ut sitt debutalbum YLVA i 2015.

Utmerkelser

Holmberg var årets unge artist på urfolksfestivalen Riddu riđđu i 2010 og han mottok i 2011 Kekrinpäivän-prisen fra Kalevalaforeningen for sitt arbeid for samisk kultur. Han mottok Samerådets litteraturpris i 2014 for diktsamlingen amas amas amasmuvvat.

I 2020 ble Niillas Holmberg tildelt Kirsi Kunnas poesipris i Finland, sammen med lyrikeren Heli Laaksonen. Han ble tildelt den høythengende finske litteraturprisen Eino Leino-prisen for 2022 for sitt virke som flerspråklig forfatter og politisk kunstner.

I 2024 ble Niillas Holberg utnevnt til æresdoktor i kunst ved Lappi universitet i Roavvenjárga/Rovanniemi. Holmberg fikk utmerkelsen for sitt arbeid for samiske rettigheter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg