Niels Thomessøn

Faktaboks

Niels Thomessøn

latin Nicolaus Thomæus (Thomæ)

Født
16. september 1605, Oslo
Død
1662, Toten, Oppland
nøyaktig dødsdato ikke kjent

Artikkelstart

Niels Thomessøn var en norsk teolog og forfatter. Han regnes som en av våre mest lærde humanister selv om det er lite skriftlig materiale han har etterlatt seg.

Niels Thomessøn ble utdannet i København, Rostock og Leiden. Ved farens død i 1630 ble han kalt hjem for å overta en rektorstilling etter sin bror. I 1636 ble han suspendert fra stillingen på grunn av injurier, men ble samme år utnevnt til prest på Toten, senere prost over Hadeland. Her ble han resten av livet, bortsett fra en periode da han var suspendert på grunn av et opposisjonelt skrift som ikke var godkjent av sensuren i København.

Foruten et leilighetsdikt og et studentarbeid er det bare rebusboken Cestus sapphicus, tilegnet arveprinsen (senere kong Christian 5), som finnes etter ham. Boken er ment å være til underholdning, selv om rebusene er svært avanserte og krever stor kunnskap. Den kom ut i 1661, og foreligger i en ny utgave med oversettelse til engelsk (i Vibeke Roggens Intellectual Play – word and Picture, 2001).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Roggen, Vibeke: Intellectual play – word and picture : a study of Nils Thomassøn's Latin rebus book Cestus sapphicus, 2001, 2 b., Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg