Niels Larsen Stevns

Faktaboks

Niels Larsen Stevns
Født
9. juli 1864, Gevnø, Danmark
Død
27. september 1941, Frederiksberg, København, Danmark
Healing of the Leper (1913)
Ved sin evne til dramatisk fortelling, sin enkle monumentalitet og ikke minst sin frie, ekspressive fargebruk, står Niels Larsen Stevns som en av Danmarks betydeligste kunstnere fra første halvdel av 1900-tallet.

Artikkelstart

Niels Larsen Stevns var en dansk maler og billedhugger. Han ble først og fremst kjent for sine historiefortellende bibelske motiver i en post-impresjonistisk stil med elementer av symbolisme.

Stevns begynte som billedskjærer og håndverksmaler før han i 1886–1887 studerte på kunstakademiet i København. Fra 1888 var han elev av Kristian Zahrtmann, en av datidens mest innflytelsesrike danske kunstnere. Senere var Stevns assistenten til Joakim Frederik Skovgaard under dekorasjonen av Viborg domkirke i 1895–1906 og igjen i 1912–1913. Inspirert av Skovgaards religiøse maleri, tidlig italiensk renessansekunst samt modernistiske kunstnere som Vincent van Gogh og Paul Cézanne skapte han en rekke djervt komponerte malerier med utgangspunkt i bibelske fortellinger; blant annet Maria salver Kristi føtter (1907), Kristus og Zakkeus (1913), Inntoget i Jerusalem og Bryllupet i Kana (1917).

Stevns gjorde flere store offentlige arbeider og et hovedverk i dansk monumentalmaleri var hans fresker i H. C. Andersens minnehall i Odense (1929–32). Han skildret også dikterens liv i en serie akvareller til en gjenutgivelse av Andersens selvbiografi Mit livs eventyr (1937). I 1933–1936 dekorerte han Hjørring bibliotek og i 1938 Helligåndshuset i Slagelse. Stevns malte også en rekke landskaper i løpet av sin karriere og særlig i sine siste år utførte han enkelte gripende selvportretter. Ved sin evne til dramatisk fortelling, sin enkle monumentalitet og ikke minst sin frie, ekspressive fargebruk, der kontrasten mellom kalde og varme toner økte lyskraften, sto han frem som en av Danmarks betydeligste kunstnere på første halvdel av 1900-tallet. Nasjonalmuseet/Nasjonalgalleriet i Oslo eier foruten tre akvareller et studiehode, Olivenlund, Cagnes (1923) og Blomstrende strandkant (1933).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg