Niels Larsen Bruun

Faktaboks

Niels Larsen Bruun
født
10. juli 1893, Halden
død
11. juli 1971, Oslo

Niels Larsen Bruun var en norsk marineoffiser. Han var sjef for Sjøforsvarskommando Nord-Norge og engasjert i kamper 9. april 1940.

Bakgrunn

Bruun startet sin karriere med skipsfart i flere år, før han begynte på Sjøkrigsskolen og ble uteksaminert i 1917. Under første verdenskrig seilte han som kadett på nøytralitetsvakt. I mellomkrigstiden hadde Bruun en variert karriere som inkluderte en rekke instruktørstillinger ved flere av marinens skoler samt tjeneste som kaptein på torpedobåt.

Andre verdenskrig

Bruun var på ny nøytralitetsvakt våren 1940 og deltok som sjef på jageren Æger i kamp ved Stavanger 9. april. De senket det tyske transportskipet Roda før Æger ble oppdaget av tyske fly og senket av en bombe. Mannskapet skjøt ned et av de tyske flyene, men åtte mann måtte bøte med livet. Bruun rømte landet i 1941, gjennom Sverige. Over de neste tre månedene reiste han gjennom Sovjetunionen, til India og videre til USA, før han kom frem til Storbritannia. Der ledet han det Sjømilitære korps, og var sentral i reformer av Sjøkrigsskolen.

Etter krigen

Etter krigen arbeidet Bruun med å etablere Sjøkrigsskolen i Norge. Han tjenestegjorde senere som kommandør og sjef for kommandoekspedisjonen i Sjøforsvarets Overkommando i 1946. Til sist som kontreadmiral og sjef for Sjøforsvarskommando (senere Marinekommando) Nord-Norge fra 1949 til 1957.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg