Niels Ebbessøn

Faktaboks

Niels Ebbessøn
Død
1340

Artikkelstart

Niels Ebbessøn var en dansk opprørsleder.

Han var, ifølge samtidige beretninger, en «Herremand» fra Nord-Jylland, men om hans liv før 1340 vet man intet. Bare over det siste halvåret av hans liv faller det lys.

Grev Gerhard 3 av Holsten, som hadde fått Jylland i pant for lån til danskekongen, var kommet til Nord-Jylland for å drive inn skatter og kue ulmende opprørstendenser. Han lå i Randers med store styrker, men en natt red Niels Ebbessøn med et halvt hundre mann inn i byen, bløffet seg forbi vaktene, brøt seg inn i grevens hus, drepte ham og forsvant.

Som fører for jydenes oppstand mot fremmedveldet gikk Niels Ebbessøn deretter til angrep på de holstenske borgerne i landet, men falt 2. november samme år utenfor Skanderborg. Hans lik falt i fiendens hender og ble lagt på steile.

I dansk diktning og bildende kunst er Niels Ebbessøn ofte blitt skildret, således i romaner av Bernhard Ingemann og Herman Ewald, i skuespill av Michael W. Brun og Kaj Munk, i en gammel dansk folkevise og i malerier av Carl Bloch og Agnes Slott-Møller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg