Nidarosdrakt

Nidarosdrakt
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Nidarosdraktene er skapt av Siv Haugen, med utgangspunkt i kjente severdigheter i Trondheim.

Kvinnedrakt

Motivene er brodert med offwhite ulltråd på marineblått ullstoff. På stakken er motivene statue av Olav Tryggvason, Gamle Bybro og Kristiansten festning. Lomma har motiv av Trondheimsrosa, mens Nidarosdomen er brodert på ryggen av livet og jakka. Skjorta har broderi med silhuetten av Nidarosdomen, brodert med blå tråd.

Drakta har livkjole med lærbelte i livet, og ei jakke som er innsvingt i livet og går ut over hoftene. Når en bruker jakka, flytter en lærbeltet utenpå denne. I beltet henger ei lomme. Hodeplagget er en hatt. Skjorta er i offwhite bomull. Det er lagd eget metall til drakta: halsnål, ei større nål, knapper, veskeknapp, beltespenne, skospenner, ring, hattepynt og ørepynt.

Mannsdrakt

Mannsdrakta består av lang bukse, vest, skjorte, jakke og hatt. Bukse, vest og jakke er i marineblått ullstoff, med broderier i offwhite. Nederst på buksa er statuen av Olav Tryggvason brodert, mens Nidarosdomen er avbildet på ryggen av vest og jakke. I tillegg er det blålilla kantinger på plaggene. Vesten lukkes foran med knapper med lenke mellom. Skjorta er i offwhite lin, med broderier i blått. Motivet er silhuetten av Nidarosdomen. Det er lagd eget metall til drakta, som består av halsnål, knapper, beltespenne og skospenner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg