Nidar A/S

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Smørbukk
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk
Stratos.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Nidar A/S, Trondheim, norsk sjokolade- og sukkervarefabrikk. Nidar ble grunnlagt i 1912 på initiativ av Emil Nilssen, opprinnelig som Munken Chokoladefabrikk, men tok samme år navnet Nidar Chokoladefabrik.

Fabrikken ble i 1970 sammensluttet med Trondheims-firmaet Lorentz Erbe & Søn, som var grunnlagt i 1899 og laget drops, kjeks, karameller og «Rødhette» pudding- og gelépulver. Nidar-Erbe overtok i 1975 Kiellands Fabrikker i Oslo, som var grunnlagt i 1891 og laget drops, karameller, pastiller, tyggegummi med mer.

Nidar-Erbe ble i 1980 videre sammensluttet med konkurrenten Bergene A/S i Oslo til Nidar Bergene. Dette selskapet overtok også aksjemajoriteten i E. C. Dahls Bryggeri og gikk i 1987 inn i Nora Industrier, som i 1991 ble en del av Orkla-konsernet (under Orkla Brands). Fra 2013 er Nidar en del av Orkla Confectionery & Snacks Norge.

Nidar er per 2005 Norges største på sitt område med en markedsandel på over 30 prosent.

Merkevarer

Nidar har mange kjente merkevarer innen sjokolade, pastiller, karameller og sukkervarer. Den porøse melkesjokoladen Stratos kom i 1936 og er et av Nidars viktigste merker produsert i mange varianter. Andre kjente sjokolademerker er Cuba (fra 1938), Troika (1939, opprinnelig Gelétrøffel) og den karbohydratrike New Energy (1991, utviklet i samarbeid med Norges Idrettshøgskole).

Pastillmerket IFA er oppkalt etter operasangeren Ivar Fridtjof Andresen og ble fra 1930 produsert av Asola Chokoladefabrik, hvis eier var onkel til sangeren. IFA ble fra 1968 markedsført av Kiellands Fabrikker og senere overtatt av Nidar. Et annet pastillmerke er Doc'. Det kjente karamellmerket Smørbukk ble lansert i 1928 av Bergene og er oppkalt etter folkeeventyret av samme navn, men ble ikke produsert før i 1935.

Et annet stort opprinnelig Bergene-merke er Bamsemums, mens de geléaktige seigmennene ble lansert i 1965 av Kiellands Fabrikker, fra 1983 under navnet Laban Seigmenn og fra 2001 i følge med Laban Seigdamer. Nidar markedsfører også tyggegummien Wrigley i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg