Nicolas Bouvier

Faktaboks

Nicolas Bouvier
Uttale

bovj'é

Født
1929
Død
1998

Artikkelstart

Nicolas Bouvier, franskspråklig sveitsisk forfatter, særlig kjent som en fornyer av reisebeskrivelsen som sjanger. Som barn slukte han bøkene til Jules Verne og Robert Louis Stevenson, og han ventet ikke på resultatet av sine avsluttende universitetseksamener i litteratur og juss før han la ut på sin første lange reise. Denne gikk til Asia og endte i Afghanistan, og den skulle vare i fire år. Senere foretok han flere tilsvarende reiser, blant annet til Japan og Irland.

Bouviers reiser var preget av improvisasjon og fantasi og vitner om en skeptisk holdning til mange av de verdiene som dominerer det moderne Europa. Denne holdningen preger også bøkene hans. Han skildret ikke bare hva han opplevde på reisene, men også i stor grad hva reisene gjorde med ham, både fordi de medførte sterke påkjenninger og enda mer fordi de forandret hans holdninger til livet. Bøkene har høy litterær verdi; stilen hans kan undertiden minne om en form for magisk realisme.

Bouvier fikk sitt gjennombrudd som forfatter med skildringen av sin første Asia-reise: L'Usage du monde (1963, norsk oversettelse «Bruken av verden», 2012). Hans neste bok var Chronique japonaise (1975, norsk oversettelse «Japanske dager», 2005). Blant hans mest kjente bøker er også Le Poisson-scorpion (1982, «Skorpionfisken») og skildringen fra Irland: Journal d'Aran et d'autres lieux (1990, «Dagbok fra Aran og fra andre steder»). Bouvier har også gitt ut andre reiseskildringer, samt en diktsamling og flere bøker om sveitsisk folkekunst. Han var mer kjent som eventyrer enn som forfatter mens han levde, men etter hans død har enkelte av bøkene hans nærmest fått kult-status. De fleste av dem finnes i engelsk oversettelse.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg