Faktaboks

Nicolas Léonard Sadi Carnot

Sadi Carnot

Uttale
karnˈå
Født
1. juni 1796, Paris
Død
24. august 1832, Paris
Nicolas Léonard Sadi Carnot, 1813
Nicolas Léonard Sadi Carnot, 1813
Av /𝒲.

Nicolas Léonard Sadi Carnot var en fransk fysiker som særlig arbeidet med varme, og som ga grunnleggende og viktige bidrag til termodynamikken. Han er spesielt kjent for carnotsyklusen, et tankeeksperiment som brukes til å regne ut den maksimale teoretiske virkningsgraden til en varmekraftmaskin.

Biografi

Han var sønn av Lazare Carnot og ble utdannet som offiser, men i 1828 tok han avskjed som kaptein og levde siden for vitenskap, musikk og poesi. I 1824 utgav han en bok, Réflexions sur la puissance motrice du feu («Betraktninger over varmens bevegende kraft»), der han ut fra kjente erfaringer søkte å klargjøre hvilke betingelser som må til for at varme kan brukes for å utføre arbeid. Hans verk har vært av fundamental betydning for senere forståelse av termodynamiske prosesser.

Forskning

Carnot tenkte seg opprinnelig varme som et stoff, calorique, som oppførte seg omtrent som en gass og som aldri kunne forsvinne, men bare overføres fra ett sted til et annet. Temperaturen så han som uttrykk for mengden av dette stoffet som var til stede.

Senere reviderte han denne oppfatningen av varme. Av hans etterlatte skrifter, utgitt av broren L. H. Carnot i 1878, fremgår det at han var blitt klar over at varme er en form for energi. Han kom også frem til en noenlunde riktig verdi for varmens mekaniske ekvivalent, men før disse arbeidene ble kjent, hadde blant andre James Joule utført eksperimenter som viste at varme er en form for energi.

Carnots viktigste bidrag til termodynamikken er hans tankeeksperiment, carnotsyklusen (Carnots kretsprosess), som han brukte for å vise at ingen varmekraftmaskin kan ha høyere virkningsgrad enn den som arbeider reversibelt mellom to temperaturer. Dette kalles Carnots teorem. Teoremet danner grunnlaget for termodynamikkens andre hovedsetning, som ble nærmere utformet av Rudolph Clausius og Lord Kelvin.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg