Nico Widerberg

Faktaboks

Nico Widerberg

Nicolaus Widerberg

Født
7. oktober 1960
Det er mange skulpturer i Bjørvika, Barcode og Sørenga. Her verket «Fellesskap» av Nico Widerberg. Kunstverket er plassert ved utløpet av Akerselva foran Barcode-rekken i Bjørvika.
© /Heiko Junge/NTB Scanpix/BONO.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Nico Widerberg er en norsk billedhugger, maler og grafiker som er særlig kjent for sine menneskeskildringer, ofte i form av torsoer og hoder. Han arbeider i et figurativt formspråk og med ulike materialer, som stein, bronse, oljemaleri og grafikk.

Han studerte ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1980–1982) og ved Statens kunstakademi (1982–1986). I 1989 hadde han et stipendopphold ved Citè des Artes i Paris.

Tidlig i 1980-årene utførte han stiliserte hoder i en manieristisk inspirert stil, mens han i 1990-årene konsentrerte seg om fremstillinger av torsoer.

Widerberg har hatt over 90 separatutstillinger, deltatt ved en rekke kollektivutstillinger og utført over 50 utsmykningsoppdrag, både i Norge og i andre land. Han har blant annet laget minnemonumenter for terrorangrepene i Norge 2011, og disse er oppført i 52 kommuner i Norge.

Nico Widerberg har laget Utøya-monumentet. Mange kommuner har takket ja til monumentet som har skapt diskusjon.
Av /NTB Scanpix.

Verk

Blant hans offentlige monumenter og utsmykninger må nevnes Thor Heyerdahl-monumentet på Tollerodden i Larvik (oppført 1989) og statuen av Trygve Lie på Furuset i Oslo (oppført 1994). Han har dessuten utsmykket kapellet ved Ullevål sykehus i Oslo sammen med sin far, Frans Widerberg, (1993) og utført skulpturutsmykninger på hurtigruteskipet Polarlys (1996). Han samarbeidet med Hadeland Glassverk om fremstillinger av skulptur i glass 1998.

Nico Widerberg er sønn av maleren og grafikeren Frans Widerberg.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg