Nick Drake

Faktaboks

Nick Drake
Nicholas Rodney Drake
Uttale
dreik
Født
19. juni 1948, Rangoon, Myanmar
Død
25. november 1974, Tanworth-in-Arden, Warwickshire

Nick Drake. Bryter Layter.

Artikkelstart

Nick Drake var en britisk visesanger som solgte få plater mens han levde, men som på 1980-tallet ble en kultfigur som siden har inspirert mange melankolske, lavmælte artister.

Han var født i Myanmar og vokste opp i landsbyen Tanworth-in-Arden, sør for Birmingham. Som 16-åring begynte Drake å spille akustisk gitar og høre mye på rhythm and blues, jazz, blues og Bob Dylan. I 1967 dro han til Cambridge for å studere engelsk og begynte å skrive egne sanger, inspirert av Van Morrison og Tim Buckley.

Den amerikanske produsenten Joe Boyd skaffet ham kontrakt med Island Records. Five Leaves Left (1969) viser en moden, romantisk visesanger med lengsel og varme i stemmen. To av høydepunktene, River Man og Cello Song, forsterkes av vakre strykerarrangementer. Bryter Layter (1970) er Drakes mest kommersielle og gjennomførte album, akkompagnert av blant annet fløyte, saksofon og og John Cales bratsj. Tekstene er foruroligende, og tittelen kan tolkes som «brighter later».

Drake spilte inn Pink Moon alene med gitaren i løpet av to dager, leverte lydbåndene til plateselskapet og flyttet hjem til foreldrene. Tekstene her er enda mer hudløse, drømmende og innadvendte. Etter utgivelsen av Pink Moon i februar 1972 sank Drake dypere inn i sine depresjoner og la seg til slutt inn på mentalsykehus. I november 1974 døde han hjemme hos foreldrene av en overdose antidepressiver, men det er uklart om det var selvmord.

Fra 1980-tallet av fikk Nick Drakes musikk en renessanse. Det er kommet et rekke samleplater, og en cd-boks (Tuck Box, 2013) har hans siste innspillinger. I 2004 kom hans første singleutgivelse, Magic, som gikk opp til 32. plass på de britiske hitlistene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg