Nicaraguas geografi

Lago de Nicaragua.
.
Lisens: CC BY SA 2.0
Nicaragua har en lang rekke vulkaner tvers gjennom landet. To av dem utgjør øya Ometepe i Nicaraguasjøen, blant annet den 1610 meter høye Concepción-vulkanen, som har hatt mange utbrudd i moderne tid, sist i 2010.

Artikkelstart

Nicaragua ligger i Mellom-Amerika, med Honduras i nord og Costa Rica i sør, og har kyst både til Stillehavet og Det karibiske hav. Øyene Islas de Maiz (Corn Islands), Cayos Miskitos og Cayos Perlas i Det karibiske hav tilhører Nicaragua.

Geologisk består Nicaragua av tertiære sedimenter og lavaer, med eldre granittmassiver i nord og nordøst. I sørvest strekker den brede Nicaraguasenkningen seg gjennom landet. Her ligger de store sjøene Lago de Nicaragua og Lago de Managua (32 og 47 moh.) i et jevnt sletteland, skilt fra Stillehavet ved et eid med en rekke aktive vulkaner og hyppige jordskjelv. Denne aktiviteten skyldes at Nicaragua ligger på skillelinjen mellom to kontinentalplater (Karibiske plate og Cocos plate).

Innenfor senkningen når de sentrale fjellkjedene opp i 1963 moh., men faller så i platåer ned mot det store slettelandet i øst, som preges av sumper og kystlaguner (Moskitokysten). Her er utløpene til Mellom-Amerikas største elver: Río Coco (grenseelv mot Honduras), Río San Juan (grenseelv med Costa Rica), Río Grande de Matagalpa og Río Prinzapolka. Elvene Río Tuma/Río Grande og Río Siquia/Escondido drenerer de sentrale delene av landet, og renner fra vest mot øst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg