Folketallet i Nicaragua ble i 2015 beregnet til 6 082 000 (Verdensbanken). Årlig befolkningstilvekst ligger på 1,1 prosent. Nicaragua har en «ung» befolkning, i 1992 var 45 prosent under 15 år; i 2015 har den andelen sunket til 30 prosent. Forventet levealder for kvinner er 77,9 år og 71,8 år for menn.

Størstedelen av befolkningen lever i den vestlige halvdelen av landet, hvor også de største byene befinner seg: Managua, León, Masaya og Chinandega.

Navnet Nicaragua stammer fra nicarao; navnet spanjolene ga et nahuatl-talende folk som har sin opprinnelse i det sentrale Mexico, men som rundt 700 evt. migrerte sørover. Denne folkevandringen henger muligens sammen med toltekernes ekspansjon. Omkring 1200-tallet slo de seg ned ved Nicaraguasjøen. Etter den spanske erobringen er nicarao-folket i hovedsak blitt absorbert av spaniernes etterkommere og har gått opp i den spansktalende mestisbefolkningen som utgjør majoriteten i landet.

Rundt 9 prosent av befolkningen regnes å ha afrikansk bakgrunn, og urbefolkningen utgjør rundt 5 prosent. Disse minoritetsgruppene har i hovedsak tilhold i lavlandet mot atlanterhavskysten, som i kolonitiden og senere var nokså isolert fra det øvrige Nicaragua. Befolkningen her allierte seg en periode med britene, og fremdeles fungerer engelsk som et lingua franca for de ulike folkegruppene i dette kystområdet. I tillegg til de svarte kreolene omfatter disse mískito (cirka 125 000), sumu (eller mayangna, cirka 13 500) rama (cirka 1350) og garifuna (cirka 2000), som tradisjonelt driver hagebruk, jakt, fiske og sanking. I det vestlige Nicaragua finnes det bare noen få lokalsamfunn som fortsatt regnes som urfolk (nicarao, matagalpa og sutiaba).

I forbindelse med krigen som preget landet i perioden 1981–1989, flyktet om lag 200 000 nicaraguanere, mange av dem mískito, til nabolandene og USA, og mange ble tvangsevakuert.

Flertallet av innbyggerne tilhører den katolske kirke (cirka 50 prosent av befolkningen). Andelen protestanter (hovedsakelig pinsevenner og baptister) har imidlertid økt vesentlig de senere årene (mer enn 40 prosent i 2014); mest i de større byene og på østkysten.

Spansk er hovedspråk, men også engelsk og urfolkspråk tales.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.