Faktaboks

Nièvre
Uttale
njˈevr

Nièvre er et departement i Frankrike. Det ligger i regionen Bourgogne-Franche-Comté, mellom Monts du Morvan og Loire. Departementet har et areal på 6817 kvadratkilometer og omtren 207 000 innbyggere (2017). Hovedstaden er Nevers.

Den østlige delen av departementet er oppfylt av Monts du Morvans åser, som når opptil 902 meter over havet. Omtrent 25 % av arealet er skog, og omtrent 66 % dyrket mark, med gjennomgående store bruk. Det gjøres som følge betydelig husdyrhold og en del dyrking av korn og vindruer.

På 1700- og 1800-tallet hadde Nièvre betydelig industri med jernutvinning og glassindustri. Denne har siden gått betydelig tilbake, noe som avspeiles i befolkningsutviklingen som hadde 30 % nedgang i perioden 1876–1975. I dag består næringslivet av blant annet jern- og metallindustri, verkstedindustri, keramisk industri og trevare- og gummivarefabrikker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg