I New Zealand har Nasjonalistpartiet arbeidet for nære forbindelser med USA og Australia, mens Labour i høyere grad har lagt vekt på mer selvstendige holdninger i forholdet til de to landene. New Zealand sluttet seg i 1951 til ANZUS-pakten, og fikk militær bistand fra USA etter at britene cirka 1970 trakk seg tilbake «øst for Suez». Som symbolsk støtte til USA hadde New Zealand en bataljon i Vietnam under Vietnamkrigen. Motstand mot atomvåpen har vært et hovedprinsipp i utenrikspolitikken.

I 1984 erklærte New Zealand og de øvrige medlemslandene i Pacific Islands Forum det sørlige Stillehavet som atomfri sone. Statsminister David Lange nektet marinefartøyer med atomvåpen å anløpe landets havner, og en lov om dette ble støttet av alle partier i 1987. USA suspenderte derpå sine forsvarsforpliktelser overfor New Zealand.

New Zealands forhold til Frankrike ble anspent etter at franske agenter i 1985 hadde senket et skip fra organisasjonen Greenpeace på havnen i Auckland. New Zealand reagerte særlig kraftig på franske atomprøver i 1995–1996, og stevnet Frankrike for Den internasjonale domstolen i Haag.

Da Nasjonalistpartiet kom tilbake til makten i 1990, ble det sikkerhetspolitiske samarbeidet med USA gradvis gjenopptatt. New Zealand deltok i den USA-ledede FN-koalisjonen under Golfkrigen i 1990–1991, og sendte soldater til Afghanistan i 2002. Da landet ved tusenårsskiftet gjennomførte store nedskjæringer i forsvaret, vakte dette irritasjon i Australia og USA.

Statsminister Helen Clark hevdet at New Zealand med sin avsides beliggenhet ikke sto overfor noen påtagelig sikkerhetspolitisk trussel, og ikke hadde råd til et så omfattende forsvar som tidligere. Gnisninger oppstod på ny da Clark i 2003 tok avstand fra krigen i Irak. New Zealand sendte likevel en avdeling ingeniørsoldater til gjenreisningsarbeidet i Sør-Irak. Landet har dessuten bidratt med soldater til fredsbevarende operasjoner i Øst-Timor og Salomonøyene.

New Zealand har som hovedregel alltid hatt et nært samarbeid med Australia. En avtale med Australia om trinnvis innføring av frihandel mellom de to landene trådte i kraft i fullt omfang i 1995. New Zealand legger også stor vekt på samarbeidet innen stillehavsøyenes forum Pacific Islands Forum og stillehavsfellesskapet Pacific Community.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg