Faktaboks

New Britain
Uttale
nju: brˈitən
Kart, av Nrg800, tilgjengelig under CC-BY-SA-3.0 eller GFDL
.
Lisens: fri
Kart, av Kelisi, tilgjengelig under GFDL eller CC-BY-SA-3.0
.
Lisens: fri

New Britain er en øy i det sørvestlige Stillehavet som ligger cirka 500 kilometer nord for sørøstspissen av Ny-Guinea. Den er største øy i Bismarck Archipelago, og tilhører Papua Ny-Guinea. Arealet er 36 650 kvadratkilometer. Største by er Rabaul, på nordøstspissen av øya.

Øya er langstrakt og ligger som en bue mellom Huonhalvøya på Ny-Guinea og øya New Ireland. Den er av vulkansk opprinnelse, og flere av vulkanene er fortsatt aktive. Et utbrudd fra vulkanen Tavurvur nær Rabaul i 1937 kostet 263 mennesker livet. Det siste utbruddet fra Tavurvur ble registrert 29. august 2014. Flere av fjellene i den sentrale fjellkjeden når over 2000 meter over havet.

Jordbruk, blant annet kakao- og kopraproduksjon, er viktigste næringsvei. Øya har også kullforekomster, jernforekomster, kobberforekomster og gullforekomster.

New Britain ble første gang besøkt av europeere i 1616. Den var tysk protektorat fra 1884, og australsk mandatområde fra 1919 til 1975, da den ble innlemmet i Papua Ny-Guinea. Øya er delt i to provinser: East New Britain og West New Britain.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg