Neu! er en tysk duo dannet i Düsseldorf i Tyskland i 1971 av trommeslager Klaus Dinger og gitarist Michael Rother. Sammen med Kraftwerk var de pionerer innen elektronisk musikk og opphavet til sjangeren som fikk navnet krautrock.

Klaus Dinger var med som studiomusiker under innspillingen av Kraftwerks selvtitulerte debutalbum i 1970. Kraftwerks grunnlegger Ralf Hütter forlot bandet før innspillingen var ferdig, og Michael Rother kom inn som erstatter. Sammen med Dinger og Florian Schneider utgjorde han for en kort periode trioen Kraftwerk og spilte flere konserter rundt om i Tyskland.

Etter uoverensstemmelser under innspillingen av bandets andre album, brøt Dinger og Rother samarbeidet og dannet Neu! Sammen med produsenten Konrad ‘Conny’ Plank spilte de inn sitt første album Neu! i løpet av fire døgn i desember 1971, og utga det på Brain Records året etter. Den påfølgende høsten kom deres første og eneste singel Super/Neuschnee, innspilt i Giorgio Moroders studio i München.

Varemerket til Neu! og deres elektroniske, instrumentale komposisjoner var den særegne, repetitive fire fjerdedels trommetakten som har fått navnet motorik, samt Dingers bruk av koto, et japansk strengeinstrument.

I januar 1973 gikk de igjen i studio med Plank for å spille inn oppfølgeren Neu! 2, og to år etter kom duoens tredje album Neu! 75, før de hver for seg ble opptatt med andre solo- og samarbeidsprosjekter. I 1986 spilte de inn materiale ment for et fjerde album, uten at det resulterte i en umiddelbar utgivelse. I stedet kom Dinger og Rother på kant med hverandre og selskapet om rettighetene til materialet. Neu! 4 ble deretter utgitt på japanske Captain Trip Records, uten Rothers samtykke eller viten.

Først i 2000 kom bandmedlemmene til enighet, og året etter ble tre av bandets album re-utgitt på selskapet Grönland. Etter mange år med samtaler om en mulig gjenforening, døde Klaus Dinger uventet i 2008. Neu! 4 ble reutgitt på Grönland som Neu! '86 i 2010.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg