Neste Oil

Av /Shutterstock.

Neste Oil er et statseid finsk olje- og kjemiselskap som ble grunnlagt i 1948. I 1970-årene var Neste Finlands største konsern. Fra 1990-årene var firmaet også engasjert i petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel. Deler av Nestes petrokjemiske virksomhet ble i 1994 slått sammen med Statoils tilsvarende virksomhet i selskapet Borealis. I 2002 ble petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel solgt til det italiensk oljeselskapet Eni.

Neste-konsernet har drevet petroleumsraffinerier i Nådendal (Naantali) og Borgå (Porvoo) ved Finskebukta og bensinstasjoner i Finland under merket Neste. Selskapet har også driftet en egen flåte av tankskip, men besluttet å avvikle denne delen av virksomheten i 2013. Neste Oil har virksomhet i en rekke land og har fremdeles en administrasjon knyttet til kjøp av tankskipstjenester.

Det finske energiselskapet ble etablert i 1998 etter en fusjon mellom det finske elektrisitetsselskapet Imatran Voima Oy og det statseide finske olje- og kjemiselskapet Neste Oy. I 2005 ble virksomheten delt og Neste Oil Oy ble igjen organisert som et rent oljeselskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg