Nes kirkeruin
Gamle Nes kirke ble bygget rundt 1100.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Nes kirkeruin er ruinene etter en kirke i Nes kommune i Akershus. Kirkeruinene ligger ved Vormsund, på neset der elva Glomma møter Vorma.

Kirken ble bygget omkring 11000 på grunnen til gården Disen, som var et religiøst sentrum i førkristen tid. Gården ble senere prestegård. Kirken ble opprinnelig oppført som en langkirke i romansk stil. Denne kirken ble brent ned under sjuårskrigen i 1567, og deretter gjenreist. På slutten av 1600-tallet ble denne kirken ombygd til en korskirke, og det er slik ruinene framstår i dag.

I 1854 tok korskirken fyr etter et lynnedslag, og den ble totalskadd i brannen. På grunn av rasfare ble ikke kirken gjenreist på samme sted. Den nye Nes kirke ble derfor reist lenger nord i 1860, mens ruinene av den gamle fortsatt står på det opprinnelige kirkestedet. Kirkeruinen ble først bare stående, før restaureringsarbeidet startet i 1920. Kirkeruinen forvaltes av Nes samlinger, som er en del av Museene i Akershus.

Noe av inventaret fra den gamle kirken ble reddet under brannen i 1854, og er bevart i den nye kirken, blant annet prekestol og altertavle.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg