Nenets autonome område

Nenets autonome område, administrativ enhet i Russland (Nenetskij avtonomnyj okrug), formelt også del av Arkhangelsk fylke. Ligger øst og nord i europeisk Russland, med det nordlige Ural i øst og Petsjorahavet i nord; 176 700 km2 med 42 000 innb. (2008), 0,3 per km2. Administrasjonssenter: Narjan-Mar (19 000 innb. 2008).

Territoriet er for det meste flatt, dekket av tundra og myr, men med fjell helt i øst og helt i vest. Subarktisk klima. Ca. 19 % av befolkningen er nenetsere som livnærer seg på tradisjonell vis ved reindrift, fangst og fiske.

Det er påvist meget store olje- og gassreserver i området og en begrenset produksjon begynte i slutten av 1980-årene og vokste raskt etter århundreskiftet. Utenlandsk oljeindustri, også norsk, har vist sterk interesse for oljeforekomstene. Flere samarbeidsprosjekter med utenlandske selskaper er igangsatt. StatoilHydro har en stor andel av Kharjaga-feltet, hvor franske Total er operatør. Utskipningsterminal for petroleum ved havet ved Varandej i virksomhet fra 2001.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg