Nenets autonome område, administrativ enhet i Russland (Nenetskij avtonomnyj okrug), formelt også del av Arkhangelsk fylke. Ligger øst og nord i europeisk Russland, med det nordlige Ural i øst og Petsjorahavet i nord; 176 700 km2 med 42 000 innb. (2008), 0,3 per km2. Administrasjonssenter: Narjan-Mar (19 000 innb. 2008).

Territoriet er for det meste flatt, dekket av tundra og myr, men med fjell helt i øst og helt i vest. Subarktisk klima. Ca. 19 % av befolkningen er nenetsere som livnærer seg på tradisjonell vis ved reindrift, fangst og fiske.

Det er påvist meget store olje- og gassreserver i området og en begrenset produksjon begynte i slutten av 1980-årene og vokste raskt etter århundreskiftet. Utenlandsk oljeindustri, også norsk, har vist sterk interesse for oljeforekomstene. Flere samarbeidsprosjekter med utenlandske selskaper er igangsatt. StatoilHydro har en stor andel av Kharjaga-feltet, hvor franske Total er operatør. Utskipningsterminal for petroleum ved havet ved Varandej i virksomhet fra 2001.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.