Nelberg Kjellberg Trøite-Nilsen

Faktaboks

Nelberg Kjellberg Trøite-Nilsen
Født
5. juli 1879, Valdneset, Stjørdal
Død
1954, Trondheim

Artikkelstart

Nelberg Kjellberg Trøite-Nilsen var en norsk militærmusiker, dirigent og komponist, særlig av korpsmusikk.

Trøite-Nilsen fattet interesse for korpsmusikk gjennom det militære musikkorpset på Værnes og tok regimentshornblåserprøven ved 5. divisjons musikkskole i 1903. Fjorten år senere (1917) ble han tilsatt som regimentshornblåser ved IR12 på Værnes. I 1926–1927 tjenestegjorde han som stedfortredende 1. tubaist i Divisjonsmusikken i Trondheim der han ble boende resten av sitt liv. På grunn av alkoholproblemer ble Trøite-Nilsen avskjediget fra militæret, men han fortsatte å dirigere flere kor og musikkorps I Trondheim og omegn. To av disse var Ranheim Musikkforening (1927 til 1940) og Hommelvik Musikkforening (1920 til 1940). Han var med på å starte Trøndelag Hornmusikkforbund i 1927, hvor han tjente som første formann og hoveddirigent.

Da andre verdenskrig kom, ble Trøite-Nilsen medlem av NS og leder for deres militærmusikk, Hirdmusikken, i Trondheim. Medlemmene soknet fra hele Trøndelag. På grunn av hans holdning under krigen fikk han ikke gjenoppta sin musikalske virksomhet etter frigjøringen. Dette til tross for at det ble hevdet at det ikke var sympati for NS som var avgjørende for hans tilslutning, men muligheten han så til å kunne drive videre med musikken.

Ifølge enkelte kilder skrev Trøite-Nilsen rundt 200 komposisjoner og arrangementer, men av de verkene man vet om finnes de aller fleste kun i manuskripter hos lokale musikkorps. I tillegg til å komponere marsjer samlet han inn gammel dansemusikk fra bygdene i Trøndelag og arrangerte den for sekstet, arrangerte fantasier og potpourrier og komponerte noen ouverturer.

Litteratur

  • Halvorsen, Arne: Nelberg Trøite-Nilsen, Marsjkomponisten fra Hegra.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg