Nelberg Kjellberg Trøite-Nilsen, norsk militærmusiker, dirigent og komponist, særlig av korpsmusikk.

Han vokste opp som fosterbarn på en husmannsplass under gården Trøite på Hegra. Senere flyttet familien til Stjørdal med Værnes ekserserplass som nærmeste nabo. Trøite-Nilsen fattet interesse for korpsmusikk gjennom det militære musikkorpset på Værnes og tok regimentshornblåserprøven ved 5. divisjons musikkskole i 1903. Fjorten år senere (1917) ble han tilsatt som regimentshornblåser ved IR12 på Værnes. I 1926-7 tjenestegjorde han som stedfortredende 1.tubaist i Divisjonsmusikken i Trondheim der han ble boende resten av sitt liv. På grunn av alkoholproblemer ble Trøite-Nilsen avskjediget fra militæret, men han fortsatte å dirigere flere kor og musikkorps I Trondheim og omegn. To av disse var Ranheim Musikkforening (1927 til 1940) og Hommelvik Musikkforening (1920 til 40). Han var med på å starte Trøndelag Hornmusikkforbund i 1927 hvor han tjente som første formann og hoved-dirigent.

Da krigen kom, ble Trøite-Nilsen medlem av N.S. og leder for deres militærmusikk, Hirdmusikken, i Trondheim. Medlemmene soknet fra hele Trøndelag. På grunn av hans holdning under krigen fikk han ikke gjenoppta sin musikalske virksomhet etter frigjøringen. Dette til tross for at det ble hevdet at det ikke var sympati for N.S. som var avgjørende for hans tilslutning, men muligheten han så til å kunne drive videre med musikken.

Ifølge enkelte kilder skrev Trøite-Nilsen rundt 200 komposisjoner og arrangementer, men av de verkene man vet om finnes de aller fleste kun i manuskripter hos lokale musikkorps. I tillegg til å komponere marsjer samlet han inn gammel dansemusikk fra bygdene i Trøndelag og arrangerte den for sekstet, arrangerte fantasier og potpourrier og komponerte noen ouverturer.

Halvorsen, Arne: Nelberg Trøite-Nilsen, Marsjkomponisten fra Hegra.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.