Nedre Porsa kraftverk er et vannkraftverk i Kvalsund kommune, Finnmark. Vassdraget er Porsaelva. Stasjonen ha to større magasiner; Bjørnstadvatnet (285-270 moh.) og Storvatnet (226-190 moh.). Brutto fallhøyde fra inntaket i Storvatnet og ned til utløpet i Olderfjorden er 215 meter. Vannet som overføres via tunnel fra Bjørnstadvatnet til Storvatnet utnyttes dessuten i Øvre Porsa kraftverk (3,3 MW, 10 GWh).

Kraftverket, som er bygd inne i fjellet, har to like Francis-aggregater som til sammen yter 16 MVA (12 MW). Midlere årsproduksjon ca. 46 GWh. Kraftverket eies av Porsa Kraftlag AS og ble satt i drift i 1959.

I forbindelse med gruvedrift i området (koppermalm) ble det i 1918 satt i drift et mindre kraftverk her; to aggregat på til sammen 600 hk. Dette ble sprengt av tyskerne 12. november 1944. Deretter ble det etablert en midlertidig kraftproduksjon som fungerte frem til byggingen av Nedre Porsa. For å gjennomføre utbyggingen ble Porsa Kraftlag AS etablert i 1956 av Hammerfest Elektrisitetsverk, Alta Kraftlag og Repvåg Kraftlag.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.