Nebukadnesar 1 var konge av det mellombabylonske (kassitiske) rike ca. 1125–1104 fvt. Etter å ha kommet til makten i Babylon førte han diverse felttog mot Elam, i den hensikt å gjenerobre flere babylonske gudestatuer som var stjålet og ført til Susa i 1176 fvt. Krigene førte til at Elam ble ødelagt og statuene ført tilbake til Babylon.

Å bortføre en bys viktigste gudestatuer ble den gang regnet som en vannhelligelse av hele byen. Å hente den viktige Marduk-statuen tilbake var derfor en viktig symbolsk handling. Marduk fikk nå befestet sin rolle som den øverste guden i Babylons panteon. For å sørge for sin egen popularitet blant folket, skal Nebukadnesar 1 ha bestilt flere litterære verk og seiershymner til sin egen og Marduks ære. Flere er overlevert for ettertiden.

I Nebukadnesar 1s tid ble det både bygget nye templer rundt om i landet og foretatt restaurering av mange gamle og ødelagte templer. Arbeidene i byen Sippar er dokumentert i en kileskrifttekst på en grensestein. Rundt  femti år senere ble byen plyndret av arameiske stammer og ødelagt. Kulten opphørte i minst hundre år.

Mot slutten av Nebukadnesars 1s regjeringstid begynte en nedgangstid som blant annet skyltes matmangel og politisk uro. Assyrerne inntok og ødela både Babylon og Sippar. Etter hans død, overtok andre dynastier ledelsen i landet.

Assyrernes økende makt førte til at Babylonia etter hvert mistet sin selvstendige rolle på den politiske arena. I år 689 fvt., under den assyriske kongen Sankerib, ble Babylon lagt i grus. Men ikke lenge etter ble Babylonias tidligere makt gjenopprettet gjennom grunnleggelsen av det nybabylonske riket ca. 622 fvt. Riket besto ikke lenge. I 539 fvt. ble Babylon erobret av Kyros  2.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.