Nebukadnesar 1

Faktaboks

Nebukadnesar 1
Nebukadnesar I, Nebukadnezzar 1
1100-tallet fvt.

Babylonian boundary-stones and memorial tablets in the British Museum, No. LXXXIII.

Nebukadnesar (Nabu-Kudurri-Usur) ved erobringen av Elam.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Nebukadnesar 1 var konge av det mellombabylonske (kassitiske) rike cirka 1125–1104 fvt. Etter å ha kommet til makten i Babylon førte han diverse felttog mot Elam, i den hensikt å gjenerobre flere babylonske gudestatuer som var stjålet og ført til Susa i 1176 fvt. Krigene førte til at Elam ble ødelagt og statuene ført tilbake til Babylon.

Å bortføre en bys viktigste gudestatuer ble den gang regnet som en vannhelligelse av hele byen. Å hente den viktige Marduk-statuen tilbake var derfor en viktig symbolsk handling. Marduk fikk nå befestet sin rolle som den øverste guden i Babylons panteon. For å sørge for sin egen popularitet blant folket, skal Nebukadnesar 1 ha bestilt flere litterære verk og seiershymner til sin egen og Marduks ære. Flere er overlevert for ettertiden.

I Nebukadnesar 1s tid ble det både bygget nye templer rundt om i landet og foretatt restaurering av mange gamle og ødelagte templer. Arbeidene i byen Sippar er dokumentert i en kileskrifttekst på en grensestein. Rundt femti år senere ble byen plyndret av arameiske stammer og ødelagt. Kulten opphørte i minst hundre år.

Mot slutten av Nebukadnesars 1s regjeringstid begynte en nedgangstid som blant annet skyltes matmangel og politisk uro. Assyrerne inntok og ødela både Babylon og Sippar. Etter hans død, overtok andre dynastier ledelsen i landet. Assyrernes økende makt førte til at Babylonia etter hvert mistet sin selvstendige rolle på den politiske arena i flere hundre år.

I år 689 fvt., under den assyriske kongen Sankerib, ble Babylon lagt i grus. Men ikke lenge etter ble Babylonias tidligere makt gjenopprettet gjennom grunnleggelsen av det nybabylonske riket cirka. 622 fvt. Nebukadnesar 2 (regjerte cirka 605–562 fvt.) utvidet riket og styrket dets makt, men i 539 fvt. ble Babylon erobret av perserne, under Kyros 2.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg