Nawshirwan Mustafa

Faktaboks

Nawshirwan Mustafa
Født
22. desember 1944, Sulaymaniyah, Irak
Død
19. mai 2017, Sulaymaniyah, Irak
Nawshirwan Mustafa
.
Lisens: Gnu FDL

Artikkelstart

Nawshirwan Mustafa, kurdisk politiker og intellektuell fra Kurdistan (Irak). Mustafa studerte statsvitenskap og internasjonal juss i Bagdad og Wien. Han var grunnlegger av partiene Komala og Gorran.

Mustafa var aktiv i den kurdiske studentbevegelsen og begynte sin politiske karriere i Kurdistans demokratiske parti (KDP) i 1961. Han brøt etter hvert med KDP og dannet i 1970 det marxistisk-leninistiske partiet Komala. Sammen med blant annet Ali Askari og Jalal Talabani grunnla Mustafa i 1975 Kurdistans patriotiske union (PUK).

Mustafa var i PUKs toppledelse og fungerte som partiets visegeneralsekretær. Han var en aktiv figur i konstitusjonsforhandlingene med Bagdad etter Saddam Husseins fall. På grunn av store uenigheter med de etablerte partiene, blant annet hans skepsis mot maktmonopolet til PUK og KDP, brøt Mustafa med PUK i 2006.

Etter bruddet med PUK etablerte Mustafa et reformistisk parti, Gorran-bevegelsen (Endringsbevegelsen). Gorran ble i 2009 det tredje største (23,7 prosent) partiet i det kurdiske parlamentet og det nest største i 2013 (24,2 prosent). Mustafas samlende rolle og popularitet var en viktig faktor i Gorrans fremgang.

Mustafa var en aktiv skribent, han skrev et titalls bøker og grunnla flere aviser og tidsskrifter, deriblant Rizgari (Redning) fra 1968. Han opprettet i 2007 mediaselskapet Wusha, som omfattet blant annet TV-stasjonen KNN og avisen Rojname som snart ble viktige kanaler for opposisjonen mot PUK og KDP.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg