Nawshirwan Mustafa, (1944 -), politiker fra Kurdistan(Irak). Studier i statsvitenskap og jus i Bagdad og Wien

Han ble medlem av Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) i 1961, men deltok snart etter i stiftelsen av den marxist-leninistiske organisasjonen Komala. I 1970 ble han dømt til døden for sin politiske virksomhet og flyktet til Østerrike

I 1975 ble partiet PUK dannet som paraplyorganisasjon for Komala og flere andre venstreorienterte grupper. Mustafa ble generalsekretær for det nye partiet, en stilling han beholdt fram til 2006. Han var også i mange år øverstkommanderendefor PUKs væpnede styrker, peshmerga.

Mustafa var skeptisk til det samarbeidet mellom PUK og KDP som ble innledet i 1992, etter at en selvstyrt kurdisk region var etablert i Nord-Irak. Han var også kritisk til PUKs maktutøvelse, og sa fra seg alle sine verv i partiet i 2006.

Han opprettet i 2007 mediaselskapet Wusha, med aviser, radio og TV-stasjonen KNN som snart ble en viktig kanal for opposisjonen mot PUK og KDP.

I 2009 tok Mustafa initiativet til listy Gorran, (liste for forandring), som oppnådde 25% av stemmene ved valgene til det kurdiske parlamentet i Erbil.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.