Naustdal (tidligere kommune)

Faktaboks

Landareal
356 km²
Innbyggertall
2 793 (2019)
Administrasjonssenter
Naustdal
Fylke
Vestland (fra 01.01.2020, tidligere Sogn og Fjordane)
Målform
nynorsk
Kommunenummer
1433 (fram til 2020)
Høyeste fjell
Blåfjellet (1390 moh.)

Kommunevåpen

Naustdal. Naustdalsfossen og elven Nausta ved administrasjonssenteret. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Naustdal var en kommune i Sogn og Fjordane. Den ble i 2020 en del av Sunnfjord kommune, etter å ha blitt slått sammen med Førde, Gaular og Jølster, og ble samtidig en del av Vestland fylke. Sammenslåingen var en del av en landsomfattende kommunereform.

Kommunen omfattet nordsiden av Førdefjorden og den egentlige Naustdalen, som strekker seg som en kile 35 kilometer nordøstover mellom høye fjell. Fjellene dannet grensen til Gloppen i nord og Førde/Jølster i sør.

Kommunen fikk grensene sine i 1964, da områdene sør for Førdefjorden ble avstått til Førde og Vevrings del av fjordens nordside ble tillagt.

Natur

Høyeste fjell i Naustdal er Blåfjellet, som ligger i nordøst på grensen til Gloppen. Toppen rager 1390 meter over havet. Berggrunnen består overveiende av gneis med et par mindre områder med gabbro og eklogitt ved Førdefjorden. Eklogitten er trengt opp gjennom gneisen i kaledonsk tid. Berggrunnen tilhører Gneisregionen. Grønøyra naturreservat finnes ved utløpet av Nausta med sjeldne plantearter.

Bosetning

Bebyggelsen i den tidligere kommunen ligger langs fjordsidene og oppover i Naustdalen, særlig i de nederste del av dalen, som her har en mer nord–sør retning. Tettest er bebyggelsen omkring det tidligere kommunesenteret Naustdal, hvor Nausta munner ut i fjorden.

Næringsliv

Naustdal er en jordbruksbygd med melkeproduksjon og sauehold. Det finnes en del udyrket, dyrkbar jord. Den tidligere kommunen har flere bedrifter innen bygg og anlegg samt håndverk. Det er videre steinbrudd for eklogittEngebøfjellet med utskipningskai i Vevring. Nesten 60 prosent av de yrkesaktive hadde sitt arbeid utenfor kommunen ved kommunesammenslåingen, hovedsakelig i Førde.

Det er lite vannkraftproduksjon i Naustdal. Den gjennomsnittlige årsproduksjonen i kommunen var på 19 gigawattimer (GWh) i 2016. Det er fire kraftverk i i den tidligere kommunen og høyeste fallhøyde er 308 meter.

Samferdsel

Riksvei 5 Lærdal–Sogndal–Førde–Florø går gjennom den nedre del av Naustdalen. Veien går gjennom den 5940 meter lange Naustdaltunnelen til Svarthumle i Flora. Fylkesvei fører opp til de øverste gårdene i øst på 300 meter over havet. Riksvei 611 går langs Førdefjorden.

Administrativ inndeling og offentlige institusjoner

Naustdal hørte til Vest politidistrikt, Fjordane tingrett og Gulating lagmannsrett.

Kommunen var med i regionrådet Samarbeidsforum i Sunnfjord sammen med Flora, Førde, Gaular og Jølster.

Naustdal kommune tilsvarer soknet Naustdal i Sunnfjord prosti (Bjørgvin bispedømme) i Den norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Naustdal til Sønd- og Nordfjord fogderi i Nordre Bergenhus amt.

Delområder og grunnkretser i Naustdal

For statistiske formål var Naustdal kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen 13 grunnkretser: Kvellestad, Vevring, Redal, Helle, Frammarsvik, Naustdal vest, Naustdal aust, Åse, Horstad vest, Horstad aust, Ullaland nord, Ullaland sør og Fimland.

Historikk og kultur

Naustdal har årlig kunstutstilling i Vevring. På Russeneset ved Ålesundet ligger et friluftsområde med naturstier. Naustdal kirke er en langkirke i tre, som ble bygd i 1891 med portal fra 1200-tallet i kirkegårdsmuren. Vevring kirke er ei langkirke i tre fra 1846 som ble påbygd i 1946 og 1987.

Over Slettehaug ved Førdefjorden sto tre måneder før frigjøringen i 1945 det største luftslaget i Norge. Her ligger Luftkampmuseet i Naustdal. Den 18. februar 1982 skjedde en av de verste rasulykkene på norske veier da fire medlemmer av New Jordal Swingers mistet livet.

Kommunevåpenet

Kommunevåpenet (godkjent i 1987) hadde et blått skjoldhode laget med bredt tannsnitt mot en sølv bakgrunn. Dette illuderte fiskenaust.

Navn

Første ledd i navnet er naust, ‘båthus’.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Kleiveland, Geir: Naustdal bygdebok : gards- og ættesoge, 1995-99, 3 bind.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg