Kommunevåpen

. Begrenset gjenbruk

Plassering

KF-bok. Begrenset gjenbruk

Naustdal er en kommune i Sogn og Fjordane. Kommunen omfatter nordsiden av Førdefjorden og den egentlige Naustdalen, som strekker seg som en kile 35 km nordøstover mellom høye fjell. Fjellene danner grensen til Gloppen i nord og Førde/Jølster i sør.

Kommunen fikk sin nåværende grense i 1964, da områdene sør for Førdefjorden ble avstått til Førde og Vevrings del av fjordens nordside ble tillagt.

Naustdal, Førde, Jølster og Gaular kommuner har blitt enige om å slå seg sammen til Sunnfjord kommune i forbindelse med regjeringen Solbergs kommunereform. Dette ble godkjent i Stortinger juni 2017.

Høyeste fjell i Naustdal er Blåfjellet som ligger i nordøst på grensen til Gloppen. Toppen rager 1390 meter over havet. Berggrunnen består overveiende av gneis med et par mindre områder med gabbro og eklogitt ved Førdefjorden. Eklogitten er trengt opp gjennom gneisen i kaledonsk tid. Berggrunnen tilhører Gneisregionen. Grønøyra naturreservat finnes ved utløpet av Nausta med sjeldne plantearter.

Bebyggelsen ligger langs fjordsidene og oppover i Naustdalen, særlig i de nederste del av dalen, som her har en mer nord–sør retning. Tettest er bebyggelsen omkring kommunesenteret Naustdal, hvor Nausta munner ut i fjorden.

Naustdal er en jordbruksbygd med melkeproduksjon og sauehold. Det finnes en del udyrket, dyrkbar jord. Kommunen har flere bedrifter innen bygg og anlegg samt håndverk. Det er videre steinbrudd for eklogittEngebøfjellet med utskipningskai i Vevring. Nesten 60 % av de yrkesaktive har sitt arbeid utenfor kommunen, hovedsakelig i Førde.

Det er lite vannkraftproduksjon i Naustdal. Den gjennomsnittlige årsproduksjonen i kommunen er på 19 gigawattimer (GWh) per 2016. Det er fire kraftverk i kommunen og høyeste fallhøyde er 308 meter.

Rv. 5 Lærdal–Sogndal–Førde–Florø går gjennom den nedre del av Naustdalen. Veien går gjennom den 5940 meter lange Naustdaltunnelen til Svarthumle i Flora. Fylkesvei fører opp til de øverste gårdene i øst på 300 meter over havet. Rv. 611 går langs Førdefjorden.

Naustdal hører til Vest politidistrikt, Fjordane tingrett og Gulating lagmannsrett.

Kommunen er med i regionrådet Samarbeidsforum i Sunnfjord sammen med Flora, Førde, Gaular og Jølster.

Naustdal kommune tilsvarer soknet Naustdal i Sunnfjord prosti (Bjørgvin bispedømme) iDen norske kirke.

Mot slutten av 1800-tallet hørte Naustdal til Sønd- og Nordfjord fogderi i Nordre Bergenhus amt.

For statistiske formål er Naustdal kommune (per 2016) inndelt i ett delområde med til sammen 13 grunnkretser: Kvellestad, Vevring, Redal, Helle, Frammarsvik, Naustdal vest, Naustdal aust, Åse, Horstad vest, Horstad aust, Ullaland nord, Ullaland sør og Fimland.

Naustdal har årlig kunstutstilling i Vevring. På Russeneset ved Ålesundet ligger et friluftsområde med naturstier. Naustdal kirke er en langkirke i tre, som ble bygd i 1891 med portal fra 1200-tallet i kirkegårdsmuren. Vevring kirke er ei langkirke i tre fra 1846 som ble påbygd i 1946 og 1987.

Over Slettehaug ved Førdefjorden sto tre måneder før frigjøringen i 1945 det største luftslaget i Norge. Her er Luftkampmuseet i Naustdal. Den 18. februar 1982 skjedde en av de verste rasulykkene på norske veier da fire medlemmer av New Jordal Swingers mistet livet.

Kommunevåpenet (godkjent 1987) har et blått skjoldhode laget med bredt tannsnitt mot en sølv bakgrunn. Dette illuderer fiskenaust.

Navnet, Første ledd er naust, ‘båthus’.

  • Kleiveland, Geir: Naustdal bygdebok : gards- og ættesoge, 1995-99, 3 bind.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.