Naturpanelet

Det internasjonale Naturpanelet, også kalt FNs naturpanel, på engelsk Intergovernmental Platform on Biodiversity & Ecosystem Services (IPBES), ble formelt opprettet i Panama i april 2012 og har 118 medlemsland (juni 2014).

Sekretariatet ligger i Bonn i Tyskland og ledes av franske Anne Larigauderie. Naturpanelet er en parallell til FNs klimapanel.

Formål

Naturpanelet skal styrke samspillet mellom forskning og forvaltning og bidra til å hindre tap av biologisk mangfold og forringelse av økosystemtjenester. Denne kunnskapen skal systematiseres og gjøres tilgjengelig som rapporter, som i sin tur blir verktøy for politiske beslutningstakere.

I tillegg skal panelet gi råd om hvordan vi kan håndtere truslene mot dette mangfoldet og økosystemtjenestene som naturen leverer. Det er så opp til hvert enkelt land å ta nasjonale beslutninger som bevarer fungerende økosystemer.

Forberedelser

Det ble arrangert fem forberedende møter og plenumsmøter. Det første ble holdt i Putrajaya, Malaysia i november 2008, det andre Nairobi, Kenya i oktober 2009, det tredje i Busan, Sør-Korea i juni 2010, det fjerde i Nairobi i oktober 2011 og det femte i Panama City, Panama i april 2012.

I desember 2013 deltok 400 delegater fra medlemslandene på Naturpanelets plenumsmøte i Antalya i Tyrkia. Der ble arbeidsprogram for de kommende årene vedtatt. Arbeidsprogrammet pålegger Naturpanelet å levere årlige, omfattende rapporter fram til 2018.

Oppgaver

Arbeidet starter for fullt i 2014. Da kommer den første av flere delutredninger fra panelet, og flere hundre forskere bidrar. I 2018 skal Det internasjonale Naturpanelet levere sin hovedrapport om tilstanden til verdens økosystemer.

Pollinering, matsikkerhet og utarming og restaurering av landområder er blant de første temaene panelet skal utrede. Den årlige økonomiske verdien av pollinering utført av insekter, hovedsakelig bier, har vært anslått at til 217 milliarder USD. Det er ca. 9,5 % av verdien av den samlede jordbruksproduksjonen i verden.

Norge har stilt 50 millioner kroner til disposisjon for Naturpanelets arbeid. Plenumsmøtet aksepterte Norges tilbud om å drive en støtteenhet for Naturpanelets sekretariat. Støtteenheten skal bygge opp kunnskap og kompetanse om naturmangfold i en del utviklingsland slik at disse får bidratt i Naturpanelets arbeid.

I Norge har Miljødirektoratet ansvaret for å koordinere arbeidet med Naturpanelet.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg