Øst-Timor (Geologi og landformer)

Denne 27 meter høye Kristusfiguren skuer ut over Cape Fatucama, noen få kilometer fra hovedstaden Dili. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB ※.
Futucama
.

Landskapet i Øst-Timor er fjellrikt og kupert med en sentral langsgående fjellkjede som er høyest i vest og avtar mot øst. Høyeste topp er Tatamailau, som ligger 2986 meter over havet. I nord når fjellene helt ut til kysten. Landets samlede kystlinje er 706 kilometer.

49,1 prosent av landets areal er dekket av skog. The North Laclo River er landets lengste elv. Den er 80 kilometer lang og renner ut ved byen Menatuto på nordkysten.

Mellom Øst-Timor og Australia i sør ligger Timorsjøen.

Klima

Klimaet i Øst-Timor er tropisk. Det meste av årsnedbøren på 1000–2000 millimeter faller i perioden november–mai; resten av året har tørketid. Middeltemperaturen for hovedstaden Dili varierer mellom 24 °C i august og 27 °C i november–april. Lengre tørkeperioder med alvorlige skadevirkninger har ofte inntruffet med tre til fire års mellomrom.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg