Naturgeografi i Sørvest-Kina

Gongga Shan er høyeste topp i Sichuans langstrakte fjellkjeder med sine 7556 moh.
Gongga av . CC BY SA 3.0

Sørvest-Kina er et kjølig, høytliggende og fjellrikt område, med en bue av platåer og bassenger. Elvene renner tilnærmelsesvis i retning nord–sør, i motsetning til i Øst-Kina, hvor dreneringen er fra vest mot øst.

Yunnanplatået

Yunnanplatået, kinesisk Yun Gui Gaoyun, som ligger sørvest for Det røde bekken, er en fortsettelse av Det tibetanske høyland. Høyden er i øst i gjennomsnitt omkring 1800 moh., og terrenget skråner mot sør og sørøst. Landskapet er vilt og forrevent, med tallrike fjellkjeder og elver, som har skåret seg dypt ned i overflaten. I områdets vestlige del renner de store elvene Salween, kinesisk Nu Jiang, Mekong, kinesisk Lancang Jiang, og Jinsha Jiang – Chang Jiangs øvre løp, i dype, parallelle canyoner, bare få kilometer fra hverandre.

I den vestlige delen av Yunnan når fjellryggene som skiller elvedalene fra hverandre opp i over 5000 moh., i den sørlige delen ca. 2500 moh. Høyeste topp er Yulongxue Shan (5596 moh.). Den østlige delen av Yunnanplatået har vært utsatt for betydelige forkastninger, og det finnes mange tektonisk betingede bassenger, hvorav flere er fylt av innsjøer.

Det tibetanske høyland

Det tibetanske høyland, kinesisk Qing Zang Gaoyuan, omfatter både det egentlige Tibet og Qinghai-provinsen, og deler av Sichuan. Regionen dekker et areal på over 2 millioner km2, det vil si omkring 1/4 av hele Kinas landområde. Det tibetanske høyland avgrenses mot nord av fjellene Kunlun Shan (høyeste topp: Muztag, 7723 moh.) og Qilian Shan (5547 moh.), mot sør av Himalaya og mot øst og Sichuans langstrakte fjellkjeder (høyeste topp: Gongga Shan, 7556 moh.).

Størstedelen av denne enorme regionen ligger over 3000 moh., bortsett fra Qaidamsenkningen sørvest for Qilian Shan, som danner et mektig sumpareal i 2700 meters høyde, omgitt av fjell på alle sider. Fjellkjedene er til størstedelen 6000–7000 m høye. Himalaya topper seg i Mount Everest, kinesisk Qomolangma Feng, 8850 moh., på grensen mellom Tibet og Nepal. I den østlige og sørlige delen av Det tibetanske høyland springer en rekke store elver ut, blant annet Huang He, Chang Jiang, Brahmaputra, Thanlwin og Mekong, mens Indus har sitt utspring i den sørvestre delen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg