Natteravnbevegelsen

Natteravnbevegelsen er grupper av voksne mennesker som vandrer gatelangs om kveldene og nettene der ungdommer oppholder seg, for med sitt nærvær å skape et tryggere miljø og forebygge rus, vold og skadeverk. Det er fortrinnsvis i byene natteravnbevegelsen opererer. Flere hundre aktive grupper av natteravner er synlige omkring i bymiljøene i helgene. Bevegelsen har fra starten lagt vekt på å være en politisk og religiøst nøytral bevegelse.

Natteravnbevegelsen oppstod i Sverige på slutten av 1980-tallet, og like etter startet de første lokale natteravngruppene i Oslo. Offisielt regner man 1. mai 1990 som stiftelsesdato for Natteravnene på nasjonalt plan.

Splittelse

Natteravnbevegelsen i Norge opplevde tidlig på 2000-tallet sterk indre strid og splittelse, både om organisering og økonomiske disposisjoner. Det gjaldt blant annet uenighet om i hvilken grad man skal være knyttet til kommersielle aktører som forsikringsbransjen. Ytterligere en organisasjon, Stiftelsen Natteravnene, ble etablert i 2005, med sekretariat i Bergen og med samme adresse som samarbeidspartneren Tryg Forsikring. Både Natteravnene og Stiftelsen Natteravnene driver virksomhet på landsplan.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg