Faktaboks

Også kjent som

NPD

Etymologi

tysk «Tysklands nasjonaldemokratiske parti»

Uttale
natsiånaldemåkrˈatiʃə partˈai dˈåitʃlants

Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) er et tysk politisk parti, stiftet i 1964. NPD er ekstremt høyreorientert og nynazistisk.

Oppslutning

Partiet hadde en viss oppslutning i slutten av 1960-årene, da det ble representert i sju delstatsparlamenter i Vest-Tyskland; beste resultat 7,9 prosent i Hessen i 1966. Splittelser i 1970-årene og konkurranse fra andre høyreekstremistiske partier førte til redusert oppslutning, men partiet har hatt en viss suksess i enkelte av de nye delstatene etter 1991. Tyske myndigheter har gjort forsøk på å forby partiet, men forsøkene har strandet på formelt grunnlag. NPDs beste resultat kom i landdagsvalgene i Sachsen i 2004, da partiet fikk over 9 prosent av stemmene, etter at konkurrenten DVU trakk sine lister fra valget.

Foran valgene 2005 gikk de høyreekstremistiske partiene NPD og DVU sammen (på grunn av de tyske valglovene) og stilte felles lister under NPDs navn. NPD fikk da om lag 750 000 stemmer (1,6 prosent). I senere forbundsdagsvalg har partiets oppslutning ligget på rundt 1 prosent eller lavere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg