Etterretningsorgan i USA underlagt Forsvarsdepartementet med hovedkvarter i Fort Meade, Maryland. Nest størst (etter CIA) av slike organer i USA, målt etter budsjettets antatte størrelse i en lekkasje fra 2013.

NSAs oppdrag er overvåking, innhenting og kryptering (i dagligtale ”koding”) av informasjon i internasjonal data- og signaltrafikk. NSA skal også beskytte innenlands informasjon mot utenlandske etterretningstjenester og tilrettelegge for forsvar, angrep og etterretning i globale datanettverk.

NSA ble opprettet i 1952 som en videreføring og samordning av de militære stridskreftenes arbeid med kryptering og dekryptering av radiosignaler under andre verdenskrig.

Lederen har tittelen direktør, men er militær og innehar samtidig vervene som øverstkommanderende for den sentrale cyberkommandoen (US Cyber Command) og sjef for det militære krypteringsorganet National Security Service. NSA-direktøren rapporterer til forsvarsministeren og til den nasjonale etterretningsdirektøren (Director of National Intelligence), som er underlagt presidenten.

Utviklingen i informasjonsteknologi mot slutten av det 20. århundre og den globale utbredelsen av Internett etter årtusenskiftet har forsynt NSA med informasjonsstrømmer av et tidligere utenkelig omfang. Databaser, elektronisk kommunikasjon og digitale spor etter privates så vel som myndigheters og bedrifters bruk av nettverk er potensielle kilder for NSA.

NSAs rolle ble styrket som del av USAs etterretningsarbeid i ”krigen mot terror” etter angrepet mot USA 11. september 2001. Ifølge avsløringer i Washington Post i 2013 hadde NSAs budsjett, som er unntatt offentlighet, økt med over 50 prosent på under ti år. Antall ansatte var på samme tid over 30 000.

Enkelte overvåkingsprogrammer er siden 2001 blitt stanset av Kongressen, blant annet fordi tiltakene ble antatt å gå utover innbyggernes grunnlovsfestede rett til privatliv.

I likhet med flere andre etterretningsorganer måtte NSA i 1970-årene svare for ulovlige overvåkingstiltak og forklare seg for en spesialkomité i Senatet. Dette medvirket til innstramming i adgangen til å drive avlytting. Denne lovgivningen er blitt oppmyket etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

I 2013 lekket IT-teknikeren Edward Snowden store mengder gradert informasjon om virksomheten til NSA, der han selv hadde hatt oppdrag. Blant avsløringene som ble lagt særlig merke til var et omfattende hemmelig samarbeid mellom amerikanske etterretningsmyndigheter og store internettselskaper. Ifølge Snowdens opplysninger hadde NSA også samlet inn informasjon om amerikanske borgeres innenlandskommunikasjon, i strid med loven.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.